• De noodtent van kledingwinkel Bas van Zessen in aanbouw.
• De noodtent van kledingwinkel Bas van Zessen in aanbouw. Foto: Geurt Mouthaan

Bas van Zessen: 'We zijn na de brand overspoeld door liefde'

Oorzaak brand nog steeds onbekend

brandwijk • Vrijdagochtend, een uur of zeven. Op een stuk weiland waar eerst schapen graasden zijn werklieden druk aan de slag om een grote noodtent te bouwen. Achthonderd vierkante meter; zeshonderd voor de winkel, tweehonderd voor onder meer de opslag. De tent komt te staan aan de oostkant van het parkeerterrein van de afgebrande kledingwinkel. "Na de brand hebben we een crisisteam gevormd", vertelt Bas van Zessen. "Mijn zoon Nick, die betrokken is bij de organisatie van het Impact Festival in Bleskensgraaf, had via die weg te maken met tenten. Zo kwamen we op het spoor van deze noodtent. Het grote voordeel van deze tent is dat de wanden en het dak geïsoleerd zijn en dat is met de verkoop van kleding een vereiste."

De bouw gaat snel. Wanneer de noodwinkel vervangen wordt door een nieuw onderkomen is nog onduidelijk. "Er moet nog zoveel geregeld en voorbereid worden. Ondanks dat we er heel veel druk opzetten om zo snel mogelijk een nieuwe winkel te hebben, ga ik er vanuit dat we anderhalf, twee jaar gebruik maken van de tent. Zoveel tijd zal het zeker kosten voordat de nieuwbouw klaar is. De voorkant van de winkel komt hoogstwaarschijnlijk aan de kant van de Kerkweg, terwijl die in eerdere nieuwbouwplannen aan de kant van de Brandwijksedijk zou komen."

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 juli is nog steeds geen duidelijkheid. "En die komt er ook niet", stelt Bas van Zessen. "We weten echt niet wat er gebeurd is." Namens Brandweer Zuid-Holland Zuid zegt woordvoerster Annemarie Batenburg: "De brand was zo heftig dat er geen brandoorzaak meer te vinden was."

Het gezin Van Zessen en het team van medewerkers hebben hectische dagen achter de rug. Bas van Zessen is meer dan dankbaar voor alle steunbetuigingen die hij uit de Alblasserwaard en daarbuiten ontving. Met nadruk: "We zijn echt overspoeld door liefde. Honderden apps en mails om ons een hart onder de riem te steken, bedrijven die aanbieden om gratis hulp te geven, het is onvoorstelbaar. Dit raakt mij echt." Ook bij de realisatie van de noodwinkel, die zaterdag 10 augustus opengaat, kreeg Van Zessen veel hulp. "Bouwvakkers die in hun vakantie hier aan het werk gingen, een jonge timmerman die prefab thuis twaalf paskamers voor ons maakte, het is onvoorstelbaar. Ik ben heel blij dat we zaterdag de deuren weer open kunnen doen. We hebben dan weer een zo goed als complete collectie."


Geurt Mouthaan