• Er kwam onder meer een hoogwerker ter plaatse om het vuur te bestrijden.
• Er kwam onder meer een hoogwerker ter plaatse om het vuur te bestrijden. Foto: Geurt Mouthaan

Brandweerkorpsen uit heel de regio ingezet bij bestrijding brand Bas van Zessen

'Ramptoeristen stonden in de weg'

brandwijk • "Daar heb ik geen enkele waardering voor", benadrukt hij. "De kijkers en de auto's die zij parkeerden in de berm van de weg hebben zeker in de beginfase belemmerend gewerkt voor de hulpdiensten. Het is een rare eigenschap van mensen om bij het leed van anderen te gaan kijken. In latere instantie heeft de politie de toegangswegen afgesloten en zijn meerdere mensen staande gehouden die naar de brand toe wilden gaan. Ik heb niet gehoord dat er bekeuringen zijn uitgedeeld."

Op de plek waar de brandweer de wagens kwijt wilde en de slangen wilde uitrollen, hadden zich in een korte tijd pakweg honderd mensen verzameld, laat de politie in een reactie weten. 'Die stonden recht voor het pand. Goed beschouwd stonden zij bijzonder in de weg voor de hulpdiensten. Dit gedrag is aanvankelijk als storend ervaren.'

De politie heeft hen verzocht om weg te gaan. 'Daar is goed gehoor aan gegeven, zij het soms wat 'schoorvoetend'. De nieuwsgierigheid 'won' het bij sommigen van de gehoorzaamheid. De sfeer was gemoedelijk en na wat herhaalverzoeken van de politie was de locatie goed bereikbaar voor de brandweer.'

Gemeenschap

Zelf was burgemeester Dirk van der Borg snel ter plaatse. Hij sprak daar met de hulpverleningsdiensten, omwonenden en ondernemer Bas van Zessen. "Zo'n brand heeft altijd een grote impact op de gemeenschap. We zagen dat vorig jaar bij Montapacking in Molenaarsgraaf en onlangs nog bij de tweewielerzaak van Martijn Dekker in Schelluinen. En iedereen kent de winkel van Bas van Zessen. Het poldershoppen en de weidewinkel is tot in de wijde omgeving bekend."

Opgeschaald

De eerste melding van de brand kwam om 21.55 uur binnen bij de brandweer. Van begin af aan was al duidelijk dat het niet om een klein incident ging, stelt Jolanda Muntz, woordvoerster van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, waar de brandweer onder valt. "Binnen drie minuten werd opgeschaald naar grote brand en heel kort daarna naar zeer grote brand."

Groot water transport

Brandweerkorpsen uit heel de regio werden ingeschakeld, waaronder de hoogwerker uit Gorinchem en het groot water transport uit Dordrecht. "Zij zorgden voor water, omdat de slootjes in de omgeving niet voldoende capaciteit hadden."

Eenheden

Uiteindelijk werden brandweerlieden van de posten Brandwijk-Molenaarsgraaf, Groot-Ammers, Giessenburg, Bleskensgraaf, Nieuw-Lekkerland, Hoornaar-Noordeloos, Goudriaan-Ottoland, en Langerak-Nieuwpoort vanuit Molenlanden ingezet, naast eenheden uit Alblasserdam, Sliedrecht, Zwijndrecht, Gorinchem, Papendrecht en Dordrecht.

Al snel bleek dat de winkel van Bas van Zessen niet meer te redden was. "Het pand stond van binnen al helemaal in vuur en vlam. We hebben ingezet op het voorkomen van het overslaan van de brand op de woningen die erom heen staan. Dat is gelukt. De huizen zijn niet beschadigd door het vuur; wel is er veel water in onder meer de tuinen terechtgekomen."

Burgemeester Van der Borg is zeer lovend over het werk van de brandweerlieden: "De brandweer en de andere hulpdiensten hebben echt voortreffelijk werk verricht."

Zoals gezegd, de Molenlandse burgemeester sprak afgelopen nacht ook met de getroffen ondernemer. "Ik vond de manier waarop hij het opnam bewonderenswaardig. Hij kijkt positief vooruit en wil zo snel mogelijk weer aan de slag. Als gemeentebestuur zullen we hem daarbij op alle mogelijke manieren bijstaan."


Geurt Mouthaan