Molenlanden komt met 'Spelregels voor participatie'

molenlanden • Voor het einde van het jaar ligt er een gemeentelijke handleiding waar 'participatie' bij een nieuwbouwproject aan moet voldoen. Tegelijkertijd blijft het zoeken van draagvlak wél de eerste opdracht voor particuliere initiatiefnemers en projectontwikkelaars. Dat stelt wethouder Arco Bikker in een reactie op bovenstaand artikel.

"De bouwsector denkt nog heel traditioneel", stelt Bikker. "Vaak wordt een plan al ingetekend en wordt het daarna pas voorgelegd aan omwonenden. Die hebben dan het gevoel dat het proces al zo goed als doorlopen is en dat er maar weinig meer aan veranderd kan worden."

Hij vervolgt: "Wij geloven dat het beter is om het zo open mogelijk voor te leggen en dat initiatiefnemers daar zeker hun voordeel mee kunnen doen. Het besluit van de gemeente komt pas daarna."

Spelregels

Tegelijkertijd benadrukt de wethouder dat het zoeken naar draagvlak niet betekent dat iedereen het ermee eens moet zijn. "Nee, want dan kom je er nooit uit. Er komt daarom een nota, 'Spelregels voor participatie', die helderheid moet geven over waar initiatiefnemers op het gebied van draagvlak aan moeten voldoen. Voor het einde van dit jaar zal deze gereed zijn."

Op de vraag waarom het gemeentebestuur niet eerder met deze handleiding is gekomen, reageert Bikker: "De vraag naar participatie speelt al zo'n 2,5 jaar, dus ik kan me die vraag voorstellen. Het had mooi geweest als deze handleiding er al was geweest. Aan de andere kant: we willen juist minder regels opstellen, maar we merken nu in de praktijk dat ze in dit geval toch nodig zijn."

De constatering van de vertegenwoordiger van de bouwsector dat er te weinig ambtenaren zijn om alle aanvragen af te handelen, onderschrijft Arco Bikker. "Er is te weinig capaciteit op de afdeling Ruimtelijke Ordening en dat zorgt er inderdaad voor dat verzoeken soms door tijdgebrek weken blijven liggen. We hebben daarom onlangs meerdere nieuwe vaste én tijdelijke krachten aangenomen. Het capaciteitsgebrek speelt niet alleen bij ons; ook bij de Omgevingsdienst en de provincie kampen ze daarmee en zij vissen in dezelfde vijver voor nieuwe medewerkers."

Hij wijst daarmee meteen ook op nog een verklaring voor de lange duur van bouwprojecten: het zijn niet alleen de gemeentelijke molens waar de aanvragen doorheen moeten. "En zeker zo belangrijk: door de hoogconjunctuur worden we overspoeld door aanvragen. Er zijn de afgelopen tijd 150 principeverzoeken ingediend. Dat kost veel tijd om die allemaal zorgvuldig af te werken."

Regeldruk

Wethouder Arco Bikker gelooft desondanks dat in de komende jaren door onder meer de extra inzet van ambtenaren en het verminderen van de regeldruk - "We hebben bijvoorbeeld de welstandstoets al laten vallen" - de trajecten sneller doorlopen zullen worden. Maar of de verwachte bijna 1900 nieuwe woningen voor 2030 in Molenlanden gebouwd zullen zijn? "In dat scenario gaan we ervan uit dat alles meezit", geeft hij toe.