Raad: lobby bij provincie voor meer woningen

molenlanden • Lobbyen bij de provincie om meer ruimte voor nieuwe woningen te krijgen; die opdracht kreeg het college afgelopen week mee van de Molenlandse raad.

De motie van de SGP, die samen met het CDA en de ChristenUnie werd ingediend, kreeg steun van alle partijen. Bas de Groot (SGP): "Net als in de Hoeksche Waard zouden we die ruimte moeten krijgen. Wij willen plannen op de plank zien om ook in de toekomst aan de woningbehoefte te kunnen blijven voldoen." Het SGP-raadslid is zelf werkzaam in de bouwsector en de kritische geluiden vanuit deze branche zijn voor hem dan ook niet nieuw: "Ik herken de kritiek heel erg, heb er dagelijks mee te maken. Procedures voor ruimtelijke ordening duren veel te lang."

Het gaat alleen snel, als er geen zienswijzen worden ingediend, stelt De Groot. "Maar die bezwaren zijn er vrijwel altijd en er gaat veel tijd overheen om deze te beoordelen en af te handelen. Vandaar dat wij ons inzetten om de procedures te vereenvoudigen en ze sneller te laten verlopen." Het opstellen van duidelijke en meetbare kaders is daarbij wat betreft de SGP van groot belang. "Als een initiatiefnemer daaraan voldoet, hoeft het niet meer in de gemeenteraad te komen. De raad stelt de kaders vast; nu zitten we bij het beoordelen van de bestemmingsplannen veel te veel op de stoel van de ambtelijke organisatie." Op 7 mei diende de SGP een motie in om de werkprocessen te optimaliseren en de doorlooptijden te minimaliseren. "Gelukkig heeft het college deze motie opgepakt en hopen zij in oktober met een procesvoorstel te komen."