• Kees (links) en Albert Jan werken keihard om van hun zaak een succes te maken.
• Kees (links) en Albert Jan werken keihard om van hun zaak een succes te maken. Foto: Anne Marie Hoekstra

Taarten en cupcakes voor fijnproevers

giessenburg • De bakkers van Banketaria in Giessenburg begonnen hun bedrijf in een verbouwde garage. Nu hebben ze in de Giessenburgse Graanbuurt een ruime winkel met bakkerij.

Albert Jan Zwijnenburg werkte eerder in loondienst bij andere banketbakkers. Omdat hij op zijn werk niet precies kon maken wat hij wilde, was hij ook in zijn vrije tijd vaak bij de oven te vinden. "Ik wil bakken wat ik lekker vind", vertelt hij. Thuis kon hij naar eigen smaak naar hartenlust zijn gang gaan, tot groot geluk van zijn familie en vrienden. Hij besloot de taarten, cupcakes en koeken ook te gaan verkopen. Zijn vriend Kees Noordzij promootte de producten op Facebook. Een nieuw bedrijf was geboren.

Inmiddels werkt ook Kees fulltime in het bedrijf. "Ik ben altijd verkoper geweest", vertelt hij. "Toen ik na een verhuizing niet snel ander werk vond, ben ik bij mijn vader in de wegenbouw gaan werken. Daar was ik niet op mijn plek; verkopen en contact met klanten onderhouden, dat is mijn passie." Dat is precies wat hij nu kan doen. Ook ontwikkelde hij zich tot 'cakedesigner'.

Hart volgen

Kees stimuleerde Albert Jan om zijn hart te volgen. De werkgever van Albert Jan keurde zijn commerciële activiteiten echter af. Albert Jan besloot ander werk te zoeken, zodat hij vrij was om door te gaan met zijn eigen bedrijfje. Gedurende een aantal jaren monteerde hij overdag metalen onderdelen en stond hij 's avonds in zijn eigen bakkerij. Kees: "Al snel vlogen de likes op Facebook omhoog. De keuken werd te klein, we verbouwden onze garage."

Ze kwamen in contact met De Graanbuurt in Giessenburg. Voor elke fair werden ze uitgenodigd. Ook elders in de regio bezochten ze markten. Albert Jan: "Twee jaar lang hebben we de hele regio afgezeuld met koelingen vol brownies, om naam te maken." Misschien waren ze op die manier nog wel jaren doorgegaan, als Jan Boer van de Graanbuurt hen niet had uitgenodigd een winkel te openen. Kees: "We hebben erg getwijfeld." Albert Jan: "Gewoon eng was het." Ze wilden een ruimte waarin ze winkel én productie kunnen onderbrengen. Kees: "Mensen moeten kunnen zien dat we aan het bakken zijn, het moet een beleving zijn." Afgelopen voorjaar was de opening. Albert Jan: "Het was heel onwerkelijk." Kees: "Vanaf de eerste dag waren we leeg verkocht." Albert Jan: "En dat is niet meer veranderd." Zijn verklaring: "Je moet bakken in je eigen stijl. En pure ingrediënten gebruiken waar je zelf wat van maakt. Pers je eigen limoenen, schil je eigen appels. Geen pakjes en zakjes. Dan kun je zelf bepalen hoe je het wil hebben, zelf sleutelen aan recepten. Ik ben mijn recepten altijd aan het verbeteren. Klanten proeven dat."

q www.banketaria.nl