Ad van Rees: 'In Molenwaard waren we er 'groos' op dat we de documenten gratis bij de mensen thuis bezorgden.'
Ad van Rees: 'In Molenwaard waren we er 'groos' op dat we de documenten gratis bij de mensen thuis bezorgden.' Foto: Geurt Mouthaan

Thuisbezorgen documenten niet meer gratis

molenlanden • De gemeente Molenlanden gaat 5 euro vragen voor het thuisbezorgen van documenten. In de voormalige gemeente Molenwaard hoefden inwoners hiervoor niet te betalen.

Het college heeft dit in een van de vele verordeningen gewijzigd, wat de raadsleden rond de jaarwisseling is ontgaan. Diverse raadsleden reageerden teleurgesteld. Ad van Rees (CDA): "In Molenwaard waren we er 'groos' op dat we de documenten gratis bij de mensen thuis bezorgden. We gaan er nu toch weer geld voor vragen. Daarover willen we een motie indienen. Tenzij het college met een toezegging komt."

Wethouder Bram Visser: "We gaan werken met vijf servicepunten waar documenten gratis opgehaald kunnen worden. De 5 euro voor het bezorgen, dat is niet eens de kostprijs."

Jonette Korevaar (CDA): "De kostprijs voor het bezorgen is 15 euro. Ik waag te betwijfelen of dat goedkoper is dan tien minuten in de agenda van een medewerker, bij het afhalen van een paspoort. Ik snap niet dat ophalen gratis kan zijn en het bezorgen niet." Visser: "Ik hoor niets dan lof en tevredenheid over de servicepunten."

Corné Egas (SGP) had er graag met de raad over willen debatteren. "Het grootste deel van de raad heeft destijds niet alle verordeningen doorgelezen. Ik heb er bij de start van Molenlanden een punt van gemaakt. Dit gratis thuisbezorgen was een icoon van Molenwaard, dat is ons ontnomen. Daar heb ik ernstig moeite mee."

Visser: "Wat ik zie in de organisatie van Molenlanden, dat zijn hard werkende ambtenaren die vol overgave de zaken voorbereiden en adviseren. Ik hoop dat u mensen de tijd gunt om ermee aan de slag te gaan." Egas: "Er is geen raadslid dat vindt dat onze ambtelijke organisatie niet keihard werkt."


Chananja doet
're-KOOR-poging'

wijngaarden • Gospelkoor Chananja gaat aankomende september een 're-KOOR-poging' doen om het grootste koor van de Alblasserwaard bij elkaar te brengen.

Op dinsdag 10 september zal daarvoor één avond geoefend worden in 't Wingerds Hof aan de Dorpsstraat 31 te Wijngaarden om 19.30 uur. Mocht de locatie te klein zijn, dan wordt er uitgeweken naar het schoolplein ernaast.

Voor dit eenmalige project van twee avonden kan iedereen zich opgeven, ongeacht leeftijd en ervaring. Degene, die zich opgeeft, kan gebruikmaken van de opnames voor sopraan, alt, tenor en bas om thuis alvast te oefenen. Voor deelname wordt een kleine vergoeding gevraagd. In de week van 16 september zal het megakoor zijn repertoire ten gehore brengen onder leiding van de vaste begeleidingsband van Chananja. De locatie en datum worden nog nader bepaald. Opgeven of meer informatie aanvragen kan via de Facebookpagina van Gospelkoor Chananja of via grootstekoorvanalblasserwaard@gmail.com.

De 're-Koor-poging' van Chananja wordt door het koor als geslaagd beschouwd wanneer er 200 mensen komen. Bij 200 mensen komen we aardig in de buurt van het grootste koor van de Alblasserwaard, meldt dirigent Peter Koetsveld, tevens bedenker van het plan. Hij gaat ervan uit dat dit aantal gehaald zou moeten kunnen worden.