• Gyselle Blokland.
• Gyselle Blokland. Foto: Geurt Mouthaan

'Een positieve kijk geven op ouderen'

ameide • Net voordat Gyselle op de foto gaat tussen de foto's die ze zelf maakte, komen er twee van de geportretteerde bewoners van Open Vensters langs de expositie. 'Kijk nou, ik lijk de burgemeester wel!', klikt het. Het kostte in de aanloop bij sommigen wat overredingskracht om ze voor de camera te krijgen, maar met het uiteindelijke resultaat is iedereen blij. "Het mooiste compliment dat ik van familieleden hoor is: 'Het is echt onze vader of moeder.'"

Even terug in de tijd: na een opleiding tot grafisch vormgeefster besluit de jonge inwoonster van Tienhoven aan de Lek dat ze in dat beroep niet door wil gaan. Met de opleiding aan de Fotovakschool in Rotterdam gaat ze een nieuwe uitdaging aan. "Dat was twee jaar geleden. Onderdeel van de studie is een fotoproject waar we een jaar over mochten doen; het onderwerp was vrij, maar er moest wel een expositie uitkomen", vertelt Gyselle. "Ik koos ervoor om kwetsbare ouderen vast te leggen. Aan de kant wilde ik hen zo in een positief daglicht zetten, maar ze tegelijkertijd fotograferen zoals ze zijn. Het is zeker voor hen heel belangrijk om mensen over de vloer te krijgen. Alleen een kaartje kan al zoveel goeds doen. Door hen te fotograferen wilde ik daar de aandacht op vestigen."

Woonzorgcentrum Open Vensters, waar ook de oma van Gyselle woont, toonde zich meteen bereid om mee te werken. Samen met Frederique Buitelaar uit Rotterdam, met wie ze het project uitvoerde, hield Gyselle eerst een informatiebijeenkomst om 'fotomodellen' te vinden. Een aantal meldde zich meteen aan. "Daarna zijn we bij een aantal ouderen van wie Open Vensters dacht dat zij mee wilden werken persoonlijk langs gegaan. Het kost vaak net wat meer moeite om ze te overtuigen, maar uiteindelijk hadden we dertien bewoners bij wie we langs mochten komen."

De aanpak was elke keer hetzelfde: eerst het gesprek, daarna het maken van de foto's. "Ik heb er echt van genoten om al die verhalen te horen. De levensverhalen komen vaak terug in het interieur van de appartementen. Dat zie ook op de foto's. Bij een mevrouw van wie de man loodgieter was, heb ik als detailfoto bijvoorbeeld een wc-pot gevuld met bloemen die ze in haar appartement had staan gefotografeerd. En een man die veel van voetbal houdt, bleek een dekbed met voetballen erop te hebben. Zulke knipogen vind ik leuk in foto's." De foto's hangen nu op in Open Vensters. Daarnaast maakte Gyselle ook een boek waarin de foto's en de verhalen zijn vastgelegd. Wat de inwoonster van Tienhoven aan de Lek betreft is het zeker niet haar laatste project. "Ik heb nog zoveel ideeën in mijn hoofd om hier in de omgeving aan de slag te gaan. Ik fotografeer al langer bruiloften en doe loveshoots, maar deze vorm van fotografie heeft echt mijn hart."


Geurt Mouthaan