Afbeelding
Foto:

Gezamenlijke inspanning voor maritiem onderwijs

hardinxveld-giessendam • de gemeente Hardinxveld-Giessendam en de onderwijsinstellingen Gilde Vakcollege Techniek (vmbo), STC Group (vmbo, mbo en hbo) en ROC Da Vinci College (mbo) hebben op donderdag 20 juni een overeenkomst getekend die erop gericht is om samen een doorlopende leerlijn te realiseren van vmbo naar mbo en waar mogelijk hbo voor iedereen die aan de slag wil in de maritieme techindustrie in de regio Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam.

De onderwijsinstellingen, gemeente en diverse maritieme ondernemingen verklaarden met de ondertekening zich gezamenlijk in te spannen voor regionaal regulier onderwijs gericht op de maritieme markt. Beide mbo-instellingen gaan bovendien aan de slag met het ontwikkelen en aanbieden van modulaire om-, her- en bijscholingsprogramma's ten behoeve van huidige werknemers van maritieme-techbedrijven.
De bestuurders van de onderwijsinstellingen arriveerden samen met Wethouder Jan Nederveen in een rib aan de kade bij Holland Shipyard Group waar directie en vertegenwoordigers van betrokken bedrijven zoals het bedrijvencluster Werkendam Maritime Industries, Holland Shipyards Group, Den Breejen Shipyard, Damen Shipyards Hardinxveld en Neptune Marine het gezelschap opwachtten. Na ondertekening van de verklaring werd de samenwerkingsintentie, conform maritieme traditie, op feestelijke wijze gedoopt.

Wethouder Jan Nederveen: "We beleven een uniek moment in de samenwerking tussen ondernemers, het onderwijs en de overheid. We dopen vandaag het spreekwoordelijke nieuwe opleidingsschip. Met opleidingen waarmee we de jongeren uit onze hele regio binden aan wat ons zo sterk maakt, de maritieme industrie." Ook WMI-voorzitter Harry Cornet is blij met de ontwikkeling. "Wij waarderen het dat de drie onderwijspartijen hun sterke kanten gaan combineren."

Na een eerdere succesvolle maritieme bijeenkomst in 2018 zal er dit najaar een tweede bijeenkomst voor bedrijven en belanghebbenden met betrekking tot scholing voor de maritieme techsector georganiseerd worden. Tijdens deze informatieve bijeenkomst worden ondernemers op de hoogte gebracht van het maritieme scholingsaanbod en zal het belang van een goede samenwerking en afstemming tussen onderwijs, overheden en bedrijven in de regio aan bod komen. De heer Kommer Damen is gastspreker tijdens de bijeenkomst 'regionaal maritiem onderwijs', die plaatsvindt op donderdag 17 oktober om 15.30 uur bij Damen Shipyards Hardinxveld, Rivierdijk 544 te Hardinxveld-Giessendam.