Lezing over poppenhuizen in Het Voorhuis

bleskensgraaf • Op donderdagavond 20 juni verzorgt Robert van Lit een korte lezing 'Hoe Lita de Ranitz een collectie poppenhuizen opbouwde' in museum Het Voorhuis te Bleskensgraaf.

Robert van Lit is conservator van de tentoonstelling De wereld achter een poppenhuis in het Haags Historisch Museum en auteur van het boek 'De poppenhuizen van jonkvrouwe Lita de Ranitz'. Poppenhuizen waren in vroeger eeuwen geen kinderspeelgoed, maar een pronk- en statusobject voor rijke dames.

Lita de Ranitz liet in 1910 een groot poppenhuis bouwen en richtte dit in de jaren daarna in met talloze miniatuurvoorwerpen, -meubels en -kunstwerken van bevriende kunstenaars. Lita verzamelde in totaal zo'n twintig poppenhuizen en -kamers. Wie was deze Haagse dame uit de gegoede stand? En hoe bouwde zij haar collectie poppenhuizen op? Op deze vragen gaat Van Lit in.

Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, gepland einde 21.30 uur. De entree is 7,50 euro. De plaatsen zijn beperkt, aanmelden noodzakelijk vóór 17 juni via 0184-422749 of secretariaat@binnenwaard.nl.


Smulwandelen voor goed doel

molenaarsgraaf • Smulwandelen voor recht en gerechtigheid in het hart van de Alblasserwaard; een combinatie van lekker eten en acht of zestien kilometer wandelen voor 14 euro per persoon. De opbrengst van deze sponsoractie is voor stichting Open Doors, project Irak.

Deze activiteit is onderdeel van de uitdaging van Bert en Willeke de Ruijter uit Molenaarsgraaf die in oktober 2020 een Muskathlon gaan lopen. De uitdaging voor hen is 42 kilometer hardlopen in Irak en 20.000 euro ophalen voor het project Irak van Open Doors. Begin- en eindpunt van het Smulwandelen is bij Bert en Willeke de Ruijter, Nieuwe Dam 9 in Molenaarsgraaf. Start tussen 10.00 en 11.00 uur op zaterdag 22 juni. Opgave en meer info via willeke.de.ruijter@planet.nl.