• Nu wel prijs voor Groot-Ammers: terug naar de derde klasse!
• Nu wel prijs voor Groot-Ammers: terug naar de derde klasse! Foto: Jan Noorlandt

Groot-Ammers terug naar de derde klasse

Promotiefeest op gepaste wijze

werkendam • De ruim 600 toeschouwers op De Zwaaier zagen geen al te beste wedstrijd. Maar de meeste supporters zullen ongetwijfeld tevreden huiswaarts zijn gereden na de 2-0 zege op RFC. In Werkendam was Groot-Ammers namelijk goed vertegenwoordigd. Toch werd de terugkeer naar de derde klasse op gepaste wijze gevierd.

"Het was vanochtend, na het bericht dat een van onze trouwste supporters Danny Zwijnenburg was verongelukt, flink omschakelen", aldus aanvoerder Floris Renes. "We drinken een biertje in de kantine, maar het wordt geen groot feest met een DJ. Uit respect voor de familie sluiten we om 19.00 uur en gaan we met z'n allen ergens een hapje eten. Want we zijn wel derdeklasser. Iedereen blijft en volgend jaar spelen we weer mooie derby's."

Die zekerheid zat er tegen RFC, waar in de vorige nacompetitie nog kansloos met 0-3 van werd verloren, al vroeg in. Door vier geschorsten en twee vakantiegangers traden de mannen uit Raamsdonksveer met maar liefst zes invallers aan. Aanvankelijk kon de jonge fusieclub het redelijk bolwerken. Groot-Ammers had meer balbezit, maar de eerste serieuze kans was voor Ayhan Uslu.

Gedragen door de wind

Halverwege de eerste helft kwam Groot-Ammers op voorsprong. Van iets meer dan 25 meter nam Yannick de Bondt de bal op de slof en, gedragen door de wind, plofte de bal via onderkant lat in de kruising achter senior-keeper Mark Verhagen. "Ik raakte de bal bewust vol op de wreef. Wel moet ik eerlijk zeggen dat hij wel heel snel daalde en erin vloog. In de rust hoorde ik dat sommige spelers al teleurgesteld zich omkeerden na mijn schot en dachten dat de bal over het doel zou waaien", genoot De Bondt. "In de winterstop ben ik door trainer Ferry van Dijk verhuisd van de achterste naar de voorste linie. Vanaf die tijd heb ik elke week gescoord, tegen Well zelfs drie keer. Heerlijk deze overwinning, zeker na zo'n nacht... Je neemt het bericht van Danny toch mee naar de wedstrijd, maar misschien nam het juist wat spanning weg."

Olympia'60

Na de 1-0 ruststand ontstond er meer ruimte op het veld. De kort voor de helftwisseling ingevallen Bas de Vos hield de ballen voorin beter vast en omdat youngster Abel van As aanvallender ging spelen, was de tweede helft nog meer voor de geelhemden. Het was wachten op de tweede treffer om de ongelijke strijd definitief in het slot te gooien. Bas de Vos kreeg de beste kans. "Die had ik zeker moeten maken", beaamde de inmiddels grijzende aanvaller. "Zestien jaar geleden speelden Ruud Ouweneel en ik hier ook een beslissingswedstrijd, toen wonnen we ook. Tegen Olympia'60."

Teletekst

Pas tien minuten voor het officiële einde viel de beslissende 2-0 wel. Eindelijk een mooie Ammerse aanval. Bas de Vos ontfutselde de bal bij de uitkomende keeper Verhagen. De bal ging breed via Abel van As op Yannick de Bondt en diens voorzet werd kort voor de doellijn ingetikt door invaller Koos Pott. De deze middag rustige supporters schreeuwden het uit; "We staan op Teletekst."

Het was een zware bevalling voor Groot-Ammers. "We komen van ver. Op een gegeven moment stonden we tien punten achter op Brakel en eenmaal weer op gelijke hoogte liepen we thuis een domper op tegen MVV'58. We hebben ons herpakt", analyseerde een opgeluchte trainer Ferry van Dijk.

De Koersk

"Op onze sponsoravond sprak FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren en die vertelde over de berging door zijn bedrijf van de Russische onderzeeër De Koersk. Zijn verhaal werd onze rode draad, wij kwamen op een gegeven moment ook weer boven water en nu promoveren we. Onze supportersschare werd steeds groter, vandaag had Danny Zwijnenburg er ook moeten staan", slikte Jeroen van Dam.


Theo Sprong