College wil post Meerkerk kopen

vijfheerenlanden • Als het aan B&W van Vijfheerenlanden ligt, wordt overgegaan tot aankoop van de ambulancepost in Meerkerk. Het college stelt de raad voor ruim 213.000 euro uit te trekken voor deze transactie.

De post aan de Energieweg was tot de jaarwisseling de uitvalsbasis voor ambulancedienst Zuid-Holland Zuid voor Leerdam en Zederik. Door de fusie van die gemeenten – met Vianen – tot Vijfheerenlanden en de overgang naar de provincie Utrecht kwam de post te vervallen. De ambulancezorg in de nieuwe fusiegemeente wordt verzorgd door de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU). Om aan de wettelijke aanrijtijden in de Vijfheerenlanden te voldoen, richt de RAVU – naast de bestaande elf standplaatsen en acht steunpunten – twee extra steunpunten in. Eén in Lexmond, in de buurt van de brandweerkazerne, en een in Schoonrewoerd, ook naast de brandweerkazerne. Daarmee verliest de post aan de Energieweg in Meerkerk zijn bestemming. Het college stelt de raad voor om de voorziening over te nemen tegen de boekwaarde. Dit is ook een van de afspraken rond de uittreding van Vijfheerenlanden uit diverse gemeenschappelijke regelingen in Zuid-Holland Zuid, waar Leerdam en Zederik deel van uitmaakten. Als Vijfheerenlanden de post en de grond niet aankoopt, wordt de boekwaarde toch als 'frictiekosten' in rekening gebracht, terwijl de gemeente geen eigenaar wordt. Dat vindt het college ongewenst. Als de gemeente eigenaar is van de post en de grond, kan het bezit te gelde worden gemaakt. Bijvoorbeeld door de verkoop aan hotel Tulip Inn aan de Energieweg. En als de buurman daar niet voor voelt, kan de grond worden gebruikt om de parkeermogelijkheden van het nabij gelegen bedrijventerrein uit te breiden. Of een van die alternatieven doorgaat, hangt af van de interesse van Tulip Inn en de snelheid waarmee het bedrijventerrein wordt uitgebreid.
In afwachting daarvan is tijdelijke verhuur van de ambulancepost de meest gewenste oplossing, vinden B&W.


Maatregelen op Voorstraat en Sluis

groot-ammers • De gemeente Molenlanden gaat op korte termijn maatregelen treffen om de situatie op de Voorstraat en Sluis te verbeteren.

De 30 km/uur portalen zullen meer nadruk krijgen en het oostelijke portaal wordt verplaatst. Ook wordt het kruispuntvlak Voorstraat - Kerkstraat rood gemarkeerd en zal het wegdek van de Voorstraat en Sluis eenduidig (her)ingericht worden door de fietsstroken opnieuw rood te maken.
Bij de vier wegversmallingen wordt bebording aangebracht ter ondersteuning van de voorrangssituatie en het kruisingsvlak Voorstraat/De Haven wordt rood gemarkeerd. Twee voorstellen vragen om een nadere afweging door de gemeenteraad van Molenlanden. Het gaat hierbij om de voorstellen tot het starten van een gedragscampagne. Het werkt het beste als in een verkeerscampagne inwoners, politie, gemeenten en regio samen optrekken. Eerst wordt daarom nagegaan of voldoende bewoners van Groot Ammers en/of gebruikers van de weg bereid zijn om de campagne uit te voeren. Als dat zo is, worden regio en politie verzocht om capaciteit hiervoor vrij te maken. Ook het instellen van een verbod voor doorgaand vrachtverkeer wil het college van Molenlanden eerst bespreken met onder meer transporteurs, ondernemersverenigingen en de politie. In september dit jaar zal er meer duidelijkheid zijn over de verkeerscampagne en het eventueel instellen van een verbod voor doorgaand vrachtverkeer.