'We missen de bestuurlijke visie van het college zelf'

Kritiek op samenlevingsprogramma

molenlanden • De coalitie van Molenlanden heeft de eerste maanden van de nieuwe gemeente benut om in de dorpen en het stadje Nieuwpoort de wensen van inwoners te inventariseren. De opbrengst staat in een samenlevingsprogramma waarover niet alle raadsleden lovend zijn.

Zoals te verwachten is de oppositie het meest kritisch. Die vindt dat raadsleden als volksvertegenwoordigers sowieso moeten weten wat er leeft bij inwoners. Ook vragen zij zich af welke visie het college zelf heeft. Harry Stam (CU): "We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat dit een beknopte uitwerking van het coalitieakkoord is. Het college noemt het echter een samenlevingsprogramma. Bij Doe Mee staat de wens van de samenleving centraal, maar die samenleving wil álles. Hoe ziet het proces naar de kadernota (waarin de hoofdpunten voor het beleid en financiële kaders worden aangeven, red.) eruit in het kader van te nemen keuzes? En is dit hele proces nodig geweest om dit ermee te bereiken? Er was vaak een teleurstellende opkomst bij de 100Waardgesprekken. Logisch dat je dan de vraag stelt of de samenleving dit eigenlijk wel wil." Joke Stravers (Doe Mee) vond de reactie van Stam zuur. "Ik hoor bij u verbitterdheid. Is dat vanwege de nieuwigheid?"

Bestuurlijke visie

Ook Corné Egas (SGP) is kritisch: "Besturen is richting geven, orde scheppen waar geen orde is, dingen zien die in de samenleving over het hoofd worden gezien, de lange termijn meenemen. Als we dit samenlevingsprogramma lezen, missen we die bestuurlijke visie van het college zelf. En als die er is, hoe wil college die laten verhouden tot dit programma?"

Herhaaldelijk kwam de vraag aan de orde hoe representatief de uitkomst is van de ontmoetingen met inwoners. Slob bleef het proces met enthousiasme verdedigen. "Niet alleen de 100Waard-gesprekken hebben input geleverd. Bovendien: de diversiteit en de intentie tijdens de gesprekken verrasten ons. We deden ook een peiling via internet, de veelheid en diversiteit van momenten hebben ons behoed voor een eenzijdig beeld. We hebben nog steeds een open houding, mensen kunnen hun mening geven. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat dit een fantastisch instrumentarium is geweest."

Stravers viel de wethouder bij. "Er waren gesprekken met ondernemers, met dorpsraden, de verkiezingsprogramma's zijn meegenomen, er waren koffiemomenten." Stam bleef sceptisch. "Ik hoor niks nieuws. Wat heeft dit toegevoegd ten opzichte van wat we altijd al doen, omdat we als raadsleden een representatieve taak hebben?"

Verwachtingen

Ook Ad van Rees (CDA) toonde zich tevreden over de contacten met inwoners. "Bij ons voert het positieve de boventoon in het proces. Het is waardevol dat we de gesprekken met de inwoners hebben gevoerd. Prioritering is nu heel belangrijk. We moeten aangeven wat we belangrijk vinden." De kritische raadsleden vroegen zich af of door het peilen van de wensen van inwoners geen te hoge verwachtingen zijn gewekt. Slob ontkende dit. "We hebben aan het einde van de avonden steeds tegen de aanwezigen gezegd: dit betekent niet dat we dit even voor jullie gaan doen. Jullie blijvende betrokkenheid is nodig." Stravers vindt dat de raadsleden meer vertrouwen moeten hebben in de samenleving. "Het aanbrengen van prioriteiten zullen we ook met de samenleving moeten doen. Loslaten vinden we moeilijk, dat merk ik wel." Meer op: kontakt.nl.

Anne Marie Hoekstra