• Erik van Stenis, Theo van Muijlwijk en Arnold Tuytel.
• Erik van Stenis, Theo van Muijlwijk en Arnold Tuytel. Foto: Jochem Sprong

Porsche dag deze keer in Oud-Alblas

oud-alblas • De jaarlijkse Porsche Allgaier dag is dit jaar in Oud-Alblas. Aan de Heiweg 3 staan zaterdag 1 juni van 9.00 tot 23.30 uur de historische trekkers opgesteld en is er voor de bezoekers onder meer een markt, een evenwichtsbrug voor trekkers en een springkussen.

Voor liefhebbers van Porsche tractoren staat de jaarlijkse ontmoeting steevast met rood omcirkeld op de agenda. Zo ook voor Theo van Muijlwijk uit Oud-Alblas, die samen met dorpsgenoten Erik van Stenis en Arnold Tuytel dit jaar gastheer is van het evenement. "Het is voor de derde keer in ons dorp", vertelt hij. "Zelf ben ik in 2000 als bezoeker naar de eerste Porsche dag gegaan. Dat was toen op de Veluwe. De volgende keer heb ik mijn Porsche op een vrachtwagen gezet en ben ik er met mijn trekker naar toe gegaan. Daarna heb ik geen Porsche dag meer overgeslagen en ben ik op een gegeven moment ook in de organisatie gekomen."

Zaterdag 1 juni komen de liefhebbers van het Duitse tractormerk, waarvan de productie in 1963 stopte, weer bij elkaar. Een reünie, zo omschrijft Van Muijlwijk het. "Elkaar ontmoeten, praten over de trekkers, tips uitwisselen over waar je onderdelen vandaan kunt halen en meedoen met de toertocht. Dat vinden we allemaal geweldig en een rit langs de Graaf is hartstikke mooi. De familie Jongeneel uit Oud-Alblas, echte liefhebbers, komt al met achttien trekkers." Niet alleen de fans zijn welkom. Het gratis toegankelijke evenement zet de deuren nadrukkelijk open voor álle belangstellenden. Niet voor niets is er een markt met brocante, catering, een springkussen voor de kinderen en vanaf 15.00 uur een evenwichtsbrug voor trekkers.

Klap op de vuurpijl is het optreden van de Alblasserwaardse 'klompenrockband' Niks aan de Zeis, dat om 17.00 uur begint. Aansluitend is er een feestavond tot 22.30 uur. "Al zijn dan meerdere deelnemers aan de dag al op weg naar huis. Uit Zetten komen ze bijvoorbeeld met acht tractoren. Die rijden het hele stuk en gaan vrijdag al op weg. Ze overnachten hier in tenten en gaan 's middags rond een uur of vier weer weg. Dan zijn ze als alles meezit om een uur of elf weer thuis. En ja, dat geeft wel aan hoe belangrijk de Porsche dag voor de echte liefhebbers is. Wat zou het mooi zijn als onze kinderen en kleinkinderen deze traditie voortzetten."

Een echte liefhebber is ook degene die om 10.00 uur de opening verricht: Jan Heijkoop uit Oud-Alblas, burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht én eigenaar van een Porsche tractor. "Die heb ik voor hem opgeknapt", lacht Theo van Muijlwijk. "Een jaar of vier geleden zei een kleinzoon dat er op de school de Bossekamp in Ottoland een Porsche stond en dat die te koop was. Ik ben er meteen heen gegaan en kocht hem voor Jan. Heel bijzonder: het bleek de tractor van oom Jan v.d. Heerik uit Oud-Alblas waar Jan Heijkoop toen hij als jongen op diezelfde trekker meereed."


Geurt Mouthaan