'Trots op samenlevingprogramma'

molenlanden • Het Molenlandse college heeft dinsdagmiddag het samenlevingsprogramma gepresenteerd. "We zijn er trots op", verwoordde waarnemend burgemeester Dirk van der Borg het heersende gevoel.

Het samenlevingsprogramma wordt de leidraad voor de komende drie jaar. "We hebben veel input opgehaald. Bij de usual suspects, bij de de jeugd, maar zeker ook bij mensen die je gewoonlijk minder ziet en spreekt. Dat was ons uitgangspunt en dat is gelukt", zegt wethouder Bram Visser. De gemeenteraad praat dinsdag 21 mei meningsvormend over het samenlevingsprogramma. In juli wordt er een besluit over genomen, gekoppeld aan een financiële paragraaf (kadernota).

Dorpskaarten en thema's

Er zijn achttien dorps- en stadskaarten gemaakt. Hierop staan de activiteiten die met prioriteit zouden moeten worden opgepakt. Daarnaast zijn er zes strategische thema's: Wonen en leven in Molenlanden; Verkeer en vervoer in Molenlanden; Samenleven in Molenlanden; Werken en recreëren in Molenlanden; Beter omgaan met ons gebied; Dichtbij Molenlanden. Wonen & Leven en Verkeer & Vervoer worden er, op basis van alles reacties, bovenuit getild.

Woningbouw

De woningbouwbehoefte zal per kern bekeken worden, benadrukt wethouder Arco Bikker. "Waar nodig zal de gemeente zelf de regie nemen." Molenlanden staat open voor andersoortige woningen, zoals tiny houses. Bikker: 'Maar hierover zullen eerst heldere afspraken moeten worden gemaakt."

Veelkleurigheid

Het kerngericht werken blijft één van de speerpunten. Wethouder Visser: "We willen de veelkleurigheid niet wegpoetsen; laat de dorpen vooral zichzelf maar op de kaart zetten."

In Het Kontakt van volgende week zal inhoudelijk een nadere toelichting op het samenlevingsprogramma worden gegeven.