Slot Energieconvenant Vijfheerenlanden

regio • Energieconvenant Vijfheerenlanden beleefde vorige week maandag een feestelijke slotbijeenkomst. Resultaat: de totale CO²-uitstoot van de deelnemers is in 3 jaar tijd verkleind met 10 procent.

Het convenant is een initiatief van energiecoöperatie De Knotwilg in samenwerking met de toenmalige gemeente Vianen (nu Vijfheerenlanden). Doel van convenant was om lokaal de CO²-uitstoot te verminderen. De deelnemers aan het convenant, twaalf in totaal, spraken in 2016 af om in drie jaar tijd hun CO²-footprint te verkleinen met 10 procent. Energiecoöperatie De Knotwilg en stichting Stimular begeleidden de deelnemers om hun doel te bereiken. Niet iedereen haalde de eindstreep en er waren wat tegenslagen, maar het gezamenlijke streven is wél ruim gehaald.

De deelnemers verzamelden zich maandagmiddag in het Eneco Energielab in windpark Autena Vianen voor de feestelijke afsluiting. Na het openingswoord van Koos Timmer, voorzitter van energiecoöperatie De Knotwilg, en een korte speech van wethouder Christa Hendriksen, presenteerde stichting Stimular de resultaten. In het startjaar was de gezamenlijke CO²-uitstoot van de deelnemers 6.500 ton. In 2018 was de CO²-uitstoot gedaald met 12 procent. Deze daling is vooral te danken aan minder zakelijk verkeer (verantwoordelijk voor 56 procent van de uitstoot), meer gebruik van groene stroom en het plaatsen van zonnepanelen. Het lukte niet iedereen om de 10 procent reductie te halen. Maar alle deelnemers hebben binnen hun mogelijkheden hun best gedaan en veel - van elkaar - geleerd. Wethouder Hendriksen feliciteerde iedereen dan ook met het gezamenlijk behaalde resultaat.

Willemien Troelstra van Stimular polste bij de aanwezigen de plannen voor de toekomst. Die zijn er zeker. Genoemd werd: verwarmen van bedrijfsruimte met warmtepompen, beter isoleren van de werkplaats, overstappen op elektrisch rijden en meer vergaderen via skype (dus minder rijden). Stichting Vitaal Dorp in Everdingen start met een deelautoproject van twee elektrische auto's en één benzineauto.

Energiecoöperatie De Knotwilg en stichting Stimular gaan samen kijken of ze meer bedrijven en organisaties warm kunnen maken voor een nieuw convenant. De deelnemers aan het convenant waren, in willekeurige volgorde: Miele Nederland bv, Parts Express bv, Plexwood (locatie Everdingen), Van der Spek Vianen bv, Van Duuren Districenters bv, CIMSOLUTIONS bv, gemeente Vijfheerenlanden, Tilburg Bastianen T&TS Vianen, Vitaal Dorp Everdingen.