• Marleen Kool en Lizanne Lanser onthullen de nieuwe naam. Meer foto's: hetkontakt.nl/alblasserwaard.
• Marleen Kool en Lizanne Lanser onthullen de nieuwe naam. Meer foto's: hetkontakt.nl/alblasserwaard. Foto: Geurt Mouthaan

Den Hoek naam nieuw Multifunctioneel Centrum Hoogblokland

'Het meest democratische dorpshuis'

hoogblokland • Het kostte een slordige acht jaar om op de plek van het oude dorpshuis De Hoeksteen een nieuwe 'huiskamer van het dorp' neer te zetten, met daarin ruimte voor De Til Groep (dorpshuis met dorpshuiskamer), een sportzaal, christelijke basisschool De Wegwijzer, openbare basisschool Den Beemd en Wasko kinderopvang. Die tijd werd vooral ingevuld met overleg tussen de vele betrokkenen, zo liet Claas van Kuilenburg in zijn toespraak bij de officiële opening weten. "Dit is het meest democratische dorpshuis van het land", stelde hij met een glimlach. "Er is denk ik geen Hoogbloklander die er geen bijdrage aan heeft geleverd."

Hij kan het weten: namens openbare basisschool Den Beemd was hij van begin af aan betrokken bij het project. "Een nieuw dorpshuis bouwen is een traditie die zo'n beetje elke 25 jaar terugkomt", dook Van Kuilenburg de geschiedenis in. "In 1929 kwam de eerste: DOVA, Door Ons Voor Allen. In de jaren vijftig was er weer nieuwbouw, onder meer nadat bij een feestje de aanwezigen al hossend door de vloer van DOVA waren gezakt. In de jaren zeventig kwam De Hoeksteen. Burgemeester Maarten Schakel zei toen tijdens de opening dat het één van de mooiste momenten in zijn loopbaan was, omdat de kerkelijke en niet-kerkelijke kant van Hoogblokland nu toch samenkwamen. Dat klopte: De Hoeksteen werd écht het huis van het dorp."

De oproep van de toenmalige gemeente Giessenlanden om ideeën voor projecten in de dorpen in te brengen, zette het vliegwiel van de nieuwbouw in beweging. Twee scholen waarvan het onderkomen aan vervanging toe was, een kinderopvang in een 'opgelapt klaslokaal', de kans om nieuwbouwlocaties te realiseren; het bleek voldoende om een nieuw dorpshuis samen te laten gaan met de bouw van een brede school.

Energie

Zoals gezegd, dat kostte de nodige vergaderingen. Niet alles lukte, zo stipte wethouder Lizanne Lanser aan. "Het vormen van één school lag te gevoelig, dat idee is losgelaten. Er zijn in de aanloop meerdere hobbels genomen; wat een energie heeft Hoogblokland hierin gestoken. Zo kon niet iedere gebruiker een eigen ruimte krijgen en moesten die gedeeld worden. Maar de sfeer tijdens de overleggen is altijd goed geweest. Ik ben er trots op dat alle partijen dit door samenwerking voor elkaar hebben gekregen. Hoogblokland is er een prachtige voorziening rijker van geworden."

Om vervolgens samen met beheerster Marleen Kool de naam te onthullen: Den Hoek. Deze naam is ingebracht door de inwoners van Hoogblokland. Van Kuilenburg: "Zo wordt in de volksmond de plek genoemd waar het nieuwe Multifunctionele Centrum staat."


Geurt Mouthaan