Afbeelding
Foto:

Vaccinaties tegen meningokokken

regio • Om een verdere toename van de ziekte meningokokken type W te voorkomen, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een extra vaccinatie ingevoerd. Jongeren worden in mei en juni opgeroepen om zich te laten vaccineren om een uitbraak van meningokokkenziekte type W tegen te gaan.

Er is sinds 2015 een toename van het aantal mensen dat ziek wordt van meningokokken type W. De kans om meningokokken type W op te lopen is momenteel gelukkig klein. Maar vaccineren is wel belangrijk. Het is een besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen makkelijk kan verspreiden. Deze bacterie kan ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Dit zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs dood aan gaan.
Jongeren die geboren zijn in 2003 of in 2005 ontvangen een oproep van RIVM om zich in mei of juni te laten vaccineren. Jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 of in 2004 hebben zich eerder kunnen laten vaccineren.