• De Hoogbloklandse rommelmarkt in 2018.
• De Hoogbloklandse rommelmarkt in 2018. Foto: Geurt Mouthaan

Toch containers restafval markten

molenlanden • Waardlanden blijft waarschijnlijk toch zorgen voor containers om het restafval na een rommelmarkt in de regio af te voeren.

Een proef na de rommelmarkt van de hervormde gemeente Maranatha in Nieuw-Lekkerland is positief verlopen, zo laat de gemeente Molenlanden in een raadsinformatiebrief weten. Eind 2018 was door het bestuur van reinigingsdienst Waardlanden het besluit genomen om in het vervolg geen huisvuilauto's meer inzetten voor de inzameling van restanten en restafval van rommelmarkten. Dit besluit is per brief gecommuniceerd aan de organisaties van de rommelmarkten.

Over het besluit en de brief ontstond ophef. Op initiatief van de gemeente Molenlanden is het besluit aangepast. Organisaties van rommelmarkten kunnen nu kiezen uit opties van wegbrengen en laten ophalen van restanten. Waardlanden heeft excuses gemaakt aan de organisaties over de wijze van communiceren van het besluit.

Met de organisatie van de rommelmarkt van Maranatha is afgesproken dat ze als pilot fungeren voor de nieuwe wijze van inzameling. Afgesproken is dat de organisatie het afval met waarde (onder andere textiel, papier, wit- en bruingoed) zelf naar het afvalbrengstation brengt. Waardlanden zorgt voor containers om restafval af te voeren. 'De rommelmarkt is recent gehouden en de eerste signalen zijn positief. Binnenkort volgt een evaluatie van deze pilot en wordt bekeken of deze manier van opruimen wordt voortgezet.'