• Route Sixteen, met rechts van het midden, in de groene jas, Marlous Luiten.
• Route Sixteen, met rechts van het midden, in de groene jas, Marlous Luiten. Foto: Hans Martens, beeldmaker.nl

Marlous Luiten uit Noordeloos Nederlands kampioen met koor

Kampioensmix van theater en zang

noordeloos • Bijzonder, want het vrouwenkoor eindigde de afgelopen jaren steevast rond de tiende plek.

"Vijf jaar geleden ben ik dirigent van Route Sixteen geworden", vertelt Marlous. "In die jaren heb ik voldoende vertrouwen opgebouwd bij de meiden om te gaan doen waar ik goed in ben: het combineren van theater en zang. Het koor is met mij het avontuur aangegaan en met succes." Tijdens het kampioenschap kreeg ieder koor tien minuten om twee nummers te zingen. "In die tien minuten hebben we een mini-theatervoorstelling gebracht, waarbij ieder koorlid een rol had. Alles zat mee, het ging heel goed. Maar toch was het een ontzettende verrassing dat we eerste werden. We scoorden 81,3 punten en dat is echt heel hoog. Het zal niet meevallen om de volgende keer weer van onszelf te winnen, want dat was altijd het doel van meedoen aan het NK Barbershop."

Marlous zelf werd onlangs vanuit Amerika gevraagd om als internationaal jurylid wereldwijd andere koren te gaan beoordelen. Een eervol verzoek, maar niet zonder haken en ogen. "Ik moet daarvoor naar de Verenigde Staten toe voor opleidingen en als leerling meedraaien bij kampioenschappen. Daar gaat heel veel tijd inzitten. Het belangrijkste voor mij zijn de koren die ik nu leid; die gaan voor. Maar als ik het daarmee kan combineren en met wat ik leer mijn koren beter kan maken, dan wil ik het graag doen. In de komende maanden hoop ik de knoop door te hakken."

Last but not least: dames uit de Alblasserwaard kunnen vanaf 15 mei kennismaken met a capellazingen bij Route Sixteen. "Dan starten we in Dordrecht met een workshop a capella zingen van drie weken. Het zou leuk zijn als we de beste zangeressen toe kunnen voegen aan ons koor. Wie wil er nou niet bij een kampioenskoor zingen? Bij ons zingen ook al dames uit de hele streek, uit onder meer Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam." De kosten zijn 20 euro. Meer info en inschrijven: info@routesixteen.nl.


Geurt Mouthaan