Bewoner: 'Het lijkt wel alsof de jongeren hier de baas zijn'

Oranjeplein is overlast helemaal zat

groot-ammers • De jongeren veroorzaakten de overlast over een al langere periode, stelt de politie. 'Ondanks de gesprekken met jongerenwerk en de waarschuwingen van de wijkagent bleef de overlast bestaan. De laatste periode hebben wij zeker vijftien meldingen van overlast gekregen van deze groep.Het ging onder meer om crossen met bromfietsen, troep achter laten, hard schreeuwen en harde muziek.'

Daarom hebben de wijkagenten van Molenlanden donderdag een postactie opgezet, die erin resulteerde dat de overlastgevende groep werd gespot. 'Zij veroorzaakten weer behoorlijke overlast. De muziek stond keihard aan, ze hingen zonder enig doel rond onder de luifels van de winkels en ze waren keihard aan het schreeuwen. Een bestuurder van een bromfiets vond het nodig om zonder helm en diverse malen luid toeterend rond te rijden.'

In totaal werden 26 bekeuringen geschreven, voor overlast veroorzaken, het hangen onder de luifels, het niet tonen van een geldig legitimatiebewijs, zonder helm rijden en claxonneren.

Nieuwe generatie

Enkele jaren geleden had Groot-Ammers ook al te maken met overlastgevende jeugd. Het gaat nu om een andere groep", stelt burgemeester Dirk van der Borg. "Het is een nieuwe generatie. We hebben destijds een voorziening gemaakt bij sporthal De Reiger, en daar wordt ook gebruik van gemaakt, maar deze groep doet dat niet."

De huidige overlast speelt volgens de burgemeester nog niet zo lang. "Het begon de omgeving te irriteren. Het gaat niet om crimineel gedrag, maar puur om overlast. Vandaar dat we met de politie om tafel zijn gegaan en deze actie op touw hebben gezet. We willen hiermee een nadrukkelijk signaal afgeven dat grenzen worden overschreden."

Viezigheid

Een van de bewoners, die anoniem wil blijven, stelt dat de overlast al jarenlang duurt. "Dit gaat al zes jaar door. Af ten toe is het een paar maanden rustig en dan komt het weer terug. Er is nu inderdaad weer een nieuwe groep gekomen. Ze schoppen met een voetbal hard tegen de ruiten, vernielden laatst nog de vlag van de slager die buitenhing, zetten op zondagmiddag de muziek keihard, laten lege blikjes en allerlei viezigheid achter en ze schreeuwen. En je durft niet voor het raam te gaan staan, want als ze je zien, weet je dat ze allerlei dingen tegen je ruiten gaan gooien."

Het merendeel van de jongeren is afkomstig uit Groot-Ammers, stelt Van der Borg. "Er is een harde kern; soms zijn er tien, soms zijn er meer. De actie hebben we nu gehouden, maar de groep blijft op ons lijstje staan. We houden ze nauwlettend in de gaten." Burgemeester Van der Borg wil daarnaast ook de ouders van de betreffende jeugd aanspreken. "Het is primair hun verantwoordelijk om hun kinderen aan te pakken. Ik zou hen willen vragen: ga die verantwoordelijkheid niet uit de weg."

De buurt is het in ieder geval meer dan zat, onderstreept de bewoner. "Eén van de echtparen die hier woont, gaat vanwege de overlast verhuizen. Zelf zit ik ook te trillen als een rietje van boosheid als het weer gebeurt. We hebben hier een fijn huis, willen hier niet weg. Maar wie is er nou de baas? Het lijkt wel alsof die jongeren dat nu zijn."


Geurt Mouthaan