• De gedecoreerdenin de gemeente Vijfheerenlanden.
• De gedecoreerdenin de gemeente Vijfheerenlanden. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Echtpaar De Gans krijgt beiden koninklijke onderscheiding

Zes 'Zederikse' lintjes Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • Gerard de Gans, 64 jaar, Meerkerk: Gerard de Gans is inmiddels ruim twintig jaar voorzitter van stichting MeHoRo in Meerkerk (MEerkerk HOngarije en ROemenië), een interkerkelijke stichting die zich inzet voor projecten in Hongarije en Roemenië. Sinds 2002 is hij ook vicevoorzitter en penningmeester van stichting Security 5; een stichting die zich inzet voor de beveiliging van bedrijventerreinen in Gorinchem. Daarnaast is de heer De Gans sinds 2009 koster tijdens de zondagmorgendienst in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, is hij sinds 2011 ook medeoprichter en penningmeester van stichting Wetech (een stichting die jongeren stimuleert te kiezen voor een technische opleiding) én is hij sinds 2015 vrijwilliger bij zorglocatie Open Vensters in Ameide.

Coby de Gans-den Otter, 61 jaar, Meerkerk:

Coby De Gans-den Otter is sinds 1996 vrijwilliger bij de christelijke gereformeerde kerk in Meerkerk waar zij allerlei activiteiten voor het goede doel organiseert, assisteert bij begrafenissen en gebouwen schoonmaakt. Ook is mevrouw De Gans-den Otter sinds 1998 vrijwilliger bij stichting MeHoRo in Meerkerk, is zij ruim tien jaar vrijwilliger bij bibliotheek Aan Zet in Meerkerk én is ze sinds 2009 vrijwilliger in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

Arie den Hartog, 65 jaar, Nieuwland:

Arie den Hartog was in 1980 oprichter en daarna 32 jaar voorzitter van buurtvereniging Quackernack in Nieuwland. In 1984 was hij oprichter en (tot 2009) organisator van het Marius Treffers zaalvoetbaltoernooi. Ook al lange tijd, sinds 1986, is de heer Den Hartog lid van de Vrije Kiesvereniging Gemeentebelangen Zederik. Maar hier houdt het niet op! In 1995 richtte hij chauffeursvereniging Zederik op waarvan hij tot op heden nog steeds voorzitter is en is hij van 2003 tot 2012 vrijwilliger geweest bij Stichting Trekker-Trek Nieuwland. Sinds 2015 (tot heden) is de heer Den Hartog ook nog chauffeur en vrijwilliger bij de Rode Kruis Bloesemtocht, speelt hij Sinterklaas op school, is hij parkeerbegeleider bij de jaarlijkse rommelmarkt in Nieuwland en filmt hij tijdens De Lange Slag Zederik (een vereniging van liefhebbers en eigenaren van oude tractoren).

Jannie Matsinger-Breen, 68 jaar, Meerkerk:

Van 1975 tot 2000 was mevrouw Matsinger-Breen bestuurslid van de handwerkkring van de Hervormde Gemeente Hei- en Boeicop. Ook maar liefst 26 jaar, van 1992 tot 2018, was zij ook vrijwilliger van boekhandel De Fakkel in Leerdam. En van 2002 tot 2018 was mevrouw Matsinger-Breen secretaris van de plaatselijke kiesvereniging, afdeling ChristenUnie.

Anneke van der Meer-Zeinstra, 67 jaar, Meerkerk:

Al ruim 44 jaar is mevrouw Van der Meer-Zeinstra als vrijwilliger actief bij diverse kerkelijke gemeenschappen. Op dit moment bij de parochie De Heilige Drie-eenheid in Vianen, Everdingen en Leerdam en bij de Sint Jan in Utrecht. Ook al ruim 32 jaar is mevrouw Van der Meer-Zeinstra daarnaast bestuurslid en penningmeester bij de stichting volkskerstzang in Zederik én is ze sinds 2004 vrijwilliger bij Syndion in Meerkerk waarbij ze maaltijden kookt voor verstandelijk beperkte bewoners van de Meerkant.

Henk Spek, 72 jaar, Lexmond:

In 1995 begon Henk Spek zijn vrijwilligerscarrière als lid van de Monumentencommissie van de gemeente Zederik (tot 2005). Van 1997 tot 2004 en van 2013 tot heden is hij voorzitter van het Zederiks Christelijk Mannenkoor. Daarnaast heeft de heer Spek vanaf 2002 tot 2018 diverse functies bekleed bij de Protestantse Gemeente Lux Mundi Lexmond en Hei- en Boeicop en is hij van 2008 tot 2017 medeoprichter, lid van de bouwcommissie, lid van het dagelijks bestuur en vrijwilliger in dorpshuis Het Bosch in Lexmond geweest. Sinds 2001 tot op heden is de heer Spek vrijwilliger bij de stichting Habitat for Humanity Nederland. Deze stichting organiseert bouwreizen naar de armste landen van de wereld. Doel is praktische hulp te bieden door samen met de bevolking huizen te bouwen.