• Elly Bakker.
• Elly Bakker. Foto: Geurt Mouthaan

Elly Bakker zet punt achter Guirlande

molenaarsgraaf • Elly Bakker sloot vrijdag voor de laatste keer de deuren van haar bloemen- en brocantewinkel De Guirlande in Molenaarsgraaf.

Het zal even wennen zijn: jarenlang was De Guirlande een vertrouwd gezicht langs de Graafdijk-Oost. "Maar ik ben nu 64 en ik merk dat de hele dag lopen en staan me steeds zwaarder valt", licht Elly Bakker het besluit om te stoppen toe. "Je kunt er beter een punt achter zetten als het nog goed gaat."

Negentien jaar geleden, op 1 mei 2000, deed ze deuren van De Guirlande voor de eerste keer open. Met workshops kransen maken - die ze samen met plaatsgenoot Rosa Erkelens gaf - kreeg ze de smaak te pakken. "We haalden daarmee geld op voor verenigingsgebouw De Rank. Regelmatig vroegen mensen of ik voor hen ook een boeket wilde maken en op een gegeven moment heb ik besloten om er een eigen winkel van te maken."

Een besluit waar ze geen moment spijt van heeft gehad. De winkel in de schuur naast haar woonhuis bleek in een behoefte te voorzien. Uit Molenaarsgraaf en wijde omgeving wisten steeds meer (vaste) klanten De Guirlande te vinden. "Er werken in toerbeurt zes dames met me mee", knikt Elly. "En wat ik zelf heel mooi vond is dat het veel meer is dan alleen het zakelijke. Je mag in momenten van vreugde en verdriet daarin een stukje meeleven. Ik vond het heel bijzonder dat je dat gegund wordt."

Afscheid

Ook vrijdag bleek weer hoe de activiteiten van de Molenaarsgraafse onderneemster gewaardeerd werden. Vele klanten kwamen langs om afscheid te nemen en in de tuin een kop koffie en een stukje taart te eten. "Het is overweldigend om zoveel reacties en cadeaus te krijgen."

De Guirlande gaat definitief dicht, maar helemaal stoppen met het bezig zijn met bloemen, dat is niet de bedoeling van Elly Bakker. "Kleinschalig ga ik nog wel verder. Zo hoop ik af en toe nog op een fair of markt met een stand te staan. Binnenkort ben ik bijvoorbeeld op dagboerderij De Hoeff in Giessenburg. En wellicht blijf ik ook workshops geven. Maar dan kan ik zelf kiezen en heb ik alle vrijheid om mijn tijd zelf in te delen."


Geurt Mouthaan