• Nijs Stam en klant Marco de Keizer uit Oud-Alblas.
• Nijs Stam en klant Marco de Keizer uit Oud-Alblas. Foto: Geurt Mouthaan

Snel internet met straalverbinding

nieuw-lekkerland • Niet met een dure kabel, maar met een eenvoudige ontvanger de beschikking krijgen over snel internet; dat kan via een straalverbinding. Voor bedrijven in de West-Alblasserwaard biedt STACOM System uit Nieuw-Lekkerland dit aan.

In deze regio speelt al lange tijd de discussie rond de aanleg van glasvezel, om zo snel internet te realiseren. "Maar ook als het doorgaat, duurt het nog een kleine drie jaar voordat dat gerealiseerd is", stelt Nijs Stam, eigenaar van STACOM System.

"Voor ondernemers is een straalverbinding dan een ideale en wellicht tijdelijke oplossing. De opleveringsperiode is kort, circa een maand en de prijzen zijn aantrekkelijk. In overleg met de klant bepalen we wat de behoefte is. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een eigen domein af te nemen, zodat zij voor de email onafhankelijk zijn van welke internetaanbieder dan ook."

Zendmast

Aanleiding voor dit aanbod is het feit dat het Groningse bedrijf RODIN Group enige tijd geleden een zendmast plaatste in Bergambacht. De onderneming benaderde Nijs Stam om de beschikbare ruimte ook in zijn 'achterland' onder te brengen. "Daar ben ik op ingegaan. Wel heb ik bedongen dat ik in deze regio de exclusieve dealer ben van de RODIN Group."

De mast heeft een bereik van dertig kilometer en bestrijkt dus een groot deel van de Alblasserwaard. Daar dient wel een praktische kanttekening bij geplaatst te worden. "Al moet er wel een zicht-verbinding zijn; er mogen geen obstakels als bomen of gebouwen tussen staan", vult Stam aan. "Maar voor veel bedrijven langs onder meer de Lekdijk en in dorpen in de Binnenwaard gaat dit op. Er wordt alleen internet geleverd. De minimale afname is één jaar. Mocht de aanleg van glasvezel op een gegeven moment afgerond zijn, dan is het eenvoudig het abonnement weer op te zeggen."

Backup

Voor veel bedrijven zal het een uitkomst betekenen, zéker als het gaat om het buitengebied. Daar worstelen veel ondernemers met traag en/of haperend internet en/of telefonie. "De straalverbinding kan, indien gewenst, zelfs naast de huidige verbinding komen. Dan heb je altijd een backup mogelijkheid. Het realiseren van snel internet op deze wijze is eenvoudig. Een medewerker komt langs om de ontvanger aan te brengen. Die moet zorgvuldig gericht worden, maar als dat eenmaal is gebeurd, dan kan een bedrijf al gebruikmaken van het snelle internet via de straalverbinding."

q www.stacom.nl/straalverbinding

Geurt Mouthaan