• Lineke Lever, Tamar Niamut en Jeroen de Vaal.
• Lineke Lever, Tamar Niamut en Jeroen de Vaal. Foto: Andy Doornhein.

Lexmondse operazanger in Lux Mundi

lexmond • Op zondag 5 mei wordt er een bijzonder Bevrijdingsconcert gegeven in Lux Mundi in Lexmond. Het Zederiks Christelijk Mannenkoor onder leiding van Willem Nijhof werkt die avond samen met het Trio Levani, bestaande uit de Lexmondse tenor Jeroen de Vaal, sopraan Tamar Niamut en pianiste Lineke Lever.

Deze drie musici geven nationaal en internationaal concerten in de bekende concertzalen. Op 5 mei zijn zij als trio te horen, maar ook samen met het Zederiks Christelijk Mannenkoor. Tenor Jeroen de Vaal is ooit begonnen als bekende jongenssopraan, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelgevraagd operazanger.

Hij zingt onder andere bij De Nationale Opera, Opera Zuid en als liedzanger. Hij geeft concerten over de hele wereld, in gerenommeerde operahuizen, maar verleent ook zijn medewerking aan oratoria. Hij is dan ook zeer verheugd om ook weer eens in zijn geboortedorp Lexmond een concert te kunnen geven. Zijn ouders wonen nog altijd in Lexmond. Het concert voelt voor hem als een thuiswedstrijd.

Deze keer is Jeroen de Vaal te beluisteren in zijn trio met sopraan Tamar Niamut en pianiste Lineke Lever. Zij brengen in Lux Mundi onder meer bekende aria's en duetten uit West Side Story van Leonard Bernstein, Summertime van George Gershwin en het lied 'We'll meet again' dat vaak op Bevrijdingsconcerten gezongen wordt. Daarnaast hoort het publiek een aria uit de opera 'Fantasio' van Jacques Offenbach, een opera die op dit moment in première gaat bij Opera Zuid en waarbij Jeroen in de cast zit.

Naast hun muzikale leven zijn Jeroen en Tamar in het echte leven ook elkaars geliefden. Sopraan Tamar Niamut is eveneens een veelgevraagd operazangeres en maakt veel eigen producties in kameroperavorm. Afgelopen jaar maakte zij bijvoorbeeld een productie van de prachtige opera 'Carmen' van Georges Bizet in kleine bezetting in samenwerking met de bekende arrangeur Bob Zimmerman. Pianiste Lineke Lever is een veelgevraagd liedbegeleidster en kamermuziekspeelster. Zij werkt samen met musici van het Radio Filharmonisch Orkest, Sinfonietta Amsterdam en De Nationale Opera. Trio Levani is komend seizoen 'Ensemble in Residence' in hun eigen serie 'Fabriek Klassiek' in De Gelderlandfabriek in Culemborg. Zij geven daar maandelijks een concert met bevriende musici. Het Zederiks Christelijk Mannenkoor zal op 5 mei afwisselend met het Trio Levani te horen zijn en zal begeleid worden door pianiste Lineke Lever. Zij zingen ondermeer het bekende Halleluja uit de Messiah van Händel, maar ook enkele liederen samen met het trio.

Het concert begint om 20.00 uur in Lux Mundi. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Het concert is gratis toegankelijk.