• Jolanda verhuurt ook een natuurhuisje, met houtkachel.
• Jolanda verhuurt ook een natuurhuisje, met houtkachel. Foto: Anne Marie Hoekstra

Fysio met aandacht voor lijf en geest

lexmond • Jolanda Vaatstra uit Lexmond is psychosomatisch fysiotherapeut, wat inhoudt dat ze zowel lichamelijke als psychologische en sociale aspecten betrekt bij de behandeling.

De locatie van Jolanda's praktijk De Zouwe draagt geweldig bij aan de ontspanning die cliënten zoeken, merkt Jolanda vaak. Alle ramen van haar woonkeuken bieden uitzicht op het ontluikende voorjaar in natuurgebied Zouweboezem. De plek bracht haar op het idee om ook een natuurhuisje en tipi's te gaan verhuren. Ze staat geregistreerd als superhost.

"Ik ben gestart als allround fysiotherapeut", vertelt Jolanda. "Om technisch vaardiger te worden, heb ik ook manuele therapie gestudeerd. Tijdens mijn werk kwam ik erachter dat zoveel klachten te maken hebben met een achterliggende psychische oorzaak. Daarom heb ik een driejarige specialisatie gedaan."

Mensen kloppen bij haar aan met onder andere hoofdpijn- en nekklachten, hyperventilatie, burn-out, overspannenheid die zich uit in lichamelijke klachten of bewegingsangst na een operatie. "Wat ik voornamelijk doe is inzicht geven, zodat mensen zien dat klachten zich lichamelijk uiten terwijl de oorzaak langdurige stress is. En gaan inzien wat hun eigen rol kan zijn. Ik probeer mensen weer regie te geven om hun klachten te beïnvloeden."

Eigen regie

Jolanda's drive was altijd: mensen helpen. In de loop der jaren verschoof het accent van hulp bieden naar mensen juist minder afhankelijk maken van hulp. "Ik wil ze laten ontdekken hoe ze zelf de regie kunnen krijgen. Het is leuker als mensen al na drie keer zeggen: bedankt, ik weet nu hoe ik verder kan." Ze hoopt altijd dat cliënten in een vroeg stadium naar haar toekomen. "Dan kun je tips geven om op langere termijn klachten te voorkomen. Ik kan kijken naar de combinatie van werk, je houding en stress. Kun je goed je grenzen aangeven, neem je pauzes, durf je het ter sprake te brengen als er iets is?"

Jolanda biedt ook teamtrainingen aan in de natuur. Thema's kunnen zijn: samenwerking, zorgen dat je niet overbelast raakt, aandacht voor gezondheid binnen je werksituatie. "Ter afwisseling kunnen we hier met elkaar kanoën en wandelen. Vanaf juli biedt ik ook gecombineerde leefstijlcoaching, voor mensen die problemen ervaren op het gebied van voeding, slaap en bewegen."

Meer info op: www.dezouwe.nl