• Vlnr: Rokus, Teunis Jacob, Nelie en Anja.
• Vlnr: Rokus, Teunis Jacob, Nelie en Anja. Foto: Anne Marie Hoekstra

Drie Wedden kwart eeuw biologisch

noordeloos • De Drie Wedden in Noordeloos schakelde 25 jaar geleden om naar biologische bedrijfsvoering. Voor boer Teunis Jacob Slob, zijn vrouw Nelie en hun compagnons blijft deze keuze een mooie uitdaging.

Misschien is het voorjaar wel de tijd waarin het best duidelijk wordt waarvoor ze het doen, blijkt uit Nelies woorden. "Overal beginnen nu de pinksterbloemen te bloeien, het land staat vol kruiden. Ik zag gisteren een oranjetipje vliegen en een citroenvlinder. We kunnen enorm genieten van de biodiversiteit die het biologisch boeren met zich meebrengt. Het geeft ons heel veel voldoening."

Sinds 2013 vormen Teunis Jacob en Nelie een VOF met hun dochter Anja en compagnon Rokus Lakerveld uit Noordeloos. Anja: "Ik studeer voor huisarts en ben verantwoordelijk voor de verkoop en promotie van ons biologische ossenvlees. Mijn moeder verzorgt de schapen, is imker en doet verder onder andere de administratie. Sinds mijn vader wethouder is, werkt Rokus fulltime op het bedrijf."

Weidevogels

De omschakeling naar biologisch ging geleidelijk. Nelie: "We waren altijd al erg bezig met natuur en milieu. We strooiden bijvoorbeeld heel weinig kunstmest. Iemand vroeg: waarom word je niet biologisch? Dat sprak ons aan, we hebben het laten uitrekenen. Daar kwam een positief advies uit. Je krijgt minder opbrengst van je grasland omdat je geen kunstmest strooit, maar dat viel bij ons mee omdat we dat toch al weinig deden. We zagen ons grasland veel kruidenrijker worden. Verder maaien we later om de weidevogels rust en ruimte te geven, zodat eieren uit kunnen komen en kuikens kunnen opgroeien."

Ze hebben naast ongeveer 130 melkkoeien ook vleesvee. Ossen om precies te zijn. Deze dieren lopen in de uiterwaard van de Lek, tussen de A2 en de A27. "De stierkalfjes werden in het verleden altijd verkocht voor de intensieve vleeshouderij", vertelt Nelie. "We zagen het als een mooie uitdaging om ook de stierkalfjes op het eigen bedrijf te laten opgroeien. Wij laten ze castreren en op de uiterwaarden lopen. Zo geven we ze een mooi leven en dragen we bij aan de biodiversiteit in de natuur. Als de ossen volgroeid zijn, worden ze geslacht en verkopen we het vlees."

De keuze had ook te maken met de fosfaatwetgeving. "De ossen vallen onder de vleesveesector, die kunnen buiten de fosfaatregeling blijven." Ze zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Uitdagingen zijn het tegengaan van CO2-uitstoot en bodemdaling.

Om burgers te laten zien waar voedsel vandaan komt en de biologische aanpak te promoten, houdt het jubilerende bedrijf op zaterdag 11 mei een lentedag. Meer informatie in het kader hiernaast. Een langere versie van dit interview op: www.hetkontakt.nl.