• Alex Richardson (r)  ziet zijn aanvalslust beloond; hij houdt op de meet nét voldoende over.
• Alex Richardson (r) ziet zijn aanvalslust beloond; hij houdt op de meet nét voldoende over. Foto: Rick den Besten

Volledig buitenlands podium in Alblasserwaardse wielerklassieker

Alex Richardson blijft peloton nét voor

meerkerk • Het was in de straten van finishplaats Meerkerk een dubbeltje op z'n kant.

Met nog drie plaatselijke omlopen te gaan kozen Alex Richardson en de Belg Gianni Marchand (Cibel) voor de tweede maal het hazenpad. Het peloton kwam in de laatste meters nog akelig dichtbij. Sterker, Marchand werd zelfs nog voorbij gestoken door Matthew Walls (National team Great Brittain) maar Richardson hield stand. Hij boekte na 186 kilometer hiermee de grootste zege uit zijn carrière en alweer zijn zevende overwinning van het seizoen.

Warm en weinig wind

Het was ongewoon warm voor een voorjaarsklassieker als de Arno Wallaard Memorial. Maar uitgerekend zaterdag liet de wind het afweten. Dus was bij de start al duidelijk dat een straffe bries geen stempel op de wedstrijd zou drukken.

Denk overigens niet dat het geen zware koers zou worden. Voor de meeste mannen in dat massaal gestarte peloton van ruim 160 renners was de drukkende warmte immers nog iets waar men vooral aan moest wennen.

Vandaar dat kort na de start de eerste maar ook enige demarrage in de eerste omloop genoteerd kon worden. Dat waren Rick van Breda en Matz Bundsgaard. Na de eerste doorkomst had dit tweetal een voorsprong van twee minuten op het peloton. Alleen Jonas Goeman waagde in zijn uppie de sprong naar het tweetal.

Samensmelting

Feitelijk zou het nog tot aan de Vuilendam duren voor het spel voor het eerst op de wagen kwam. Zeven man gingen in de achtervolging en met renners als Alex Richardson die een ploegmakker mee had en de sterke Belg Gianni Marchand volgde ter hoogte van Hoornaar de samensmelting.

Toen was de grote vraag: gaat het peloton dit tiental nog pakken? Het leek er wel op en met nog twee plaatselijke ronden te gaan ging dit tweetal er nogmaals vandoor.

In de laatste kilometer kwam de grote meute tot tien seconden. Door de laatste bocht in de finishstraat hadden ze nog twee meter. Tien meter voor het einde kwam het peloton erop. Maar niet erover. Marchand werd gepakt. Richardson bleef een halve meter voor.

"Dit is een hele mooie overwinning", besefte de Londenaar. "

Eerder

De man die naar de tweede plek spurtte, ook al een Engelsman, Matthew Walls, vond niet dat zijn ploegmakkers eerder op jacht hadden moeten gaan. "Haal je ze te vroeg in, dan kan er nog van alles gebeuren. Nu werd ik prima in positie gebracht, maar ik kon het net niet afronden. Jammer maar helaas. Ik ben tevreden met deze podiumplaats", bekende het sprinttalent uit het Nationale Engelse team.

En Marchand? Die werd dan wel ingehaald, maar enkel door één man. Dus kwam hij als derde aankomende ook op het podium. Een podium met twee Engelsen en een Belg. Internationaler kan het niet. Enkel Merijn Korevaar, die de eerst aankomende Jan van Arckel-renner werd en daarom werd gehuldigd, zorgde voor een beetje regionale trots. Hij werd 23ste. Korevaar, die er een jaartje tussenuit is geweest, heeft de draad weer opgepakt. Hij is het afgelopen jaar getrouwd en geniet van zijn huwelijkse staat in zijn nieuwe woonplaats Gorinchem. Maar hij gaat er vanaf nu vol voor en hoopt zijn vertrouwde niveau weer te gaan halen. "Nee, ik heb zwaardere AWM's meegemaakt. Maar aan het eind van die tweede omloop werd het toch weer ouderwets aanpoten", zo bekende hij.

Uitslag: 1. Alex Richardson, 2. Matthew Walls, 3. Gianni Marchand, 4. Bas van der Kooij, 5. Alberto Dainese

Ed van Tuijl