Afbeelding
Foto: Arie van Noordennen

Duurzaamheidscentrum

giessenburg • De Stichting Kringloop Giessenlanden wil in Giessenburg een duurzaamheidscentrum openen. Met dit idee won het bestuur van de stichting in de Giessenburgse duurzaamheidsweek 1000 euro; de prijs voor het beste duurzaamheidsidee van Giessenburg.

De initiatiefnemers ontvingen de prijs onlangs uit handen van wethouder Teunis Jacob Slob. Het geld mogen ze gebruiken voor het realiseren van hun idee. Of het centrum er ook echt komt is nog onzeker. Een van de bedenkers is Aart Bogerd. "We willen het duurzaamheidsbesef bevorderen", vertelt hij. "In het centrum kunnen ondernemers voorlichting geven over bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Er zou een tentoonstelling kunnen worden ingericht waar schoolkinderen laten zien wat ze zelf kunnen doen op het gebied van duurzaamheid."

De initiatiefnemers hebben nog meer ideeën, maar niet alles is al uitgerijpt. "Mogelijk kunnen mensen van bijvoorbeeld Milieudefensie of Urgenda een lezing verzorgen en voorlichtingsmateriaal beschikbaar stellen. De wooncoaches die nu bij mensen thuis voorlichting geven over het energiezuiniger maken van je huis kunnen er informatie verstrekken en mogelijk zijn er ondernemers die materiaal beschikbaar willen stellen om er tijdelijk neer te zetten."

Stichting Kringloop Giessenlanden heeft een kringloopwinkel in Arkel. De opbrengst van de winkel gaat steeds naar goede doelen. Het duurzaamheidscentrum zou met een gift van de kringloopwinkel zonnepanelen kunnen aanschaffen. "We willen in het centrum een tweede kringloopwinkel vestigen. Met de opbrengst daarvan zouden we de huur kunnen betalen. We hebben al contacten gelegd met mensen die mogelijk vrijwilliger willen zijn in het centrum."

Waar het centrum zou moeten komen, is nog onduidelijk. "De locatie is in onderzoek. De wethouder liet merken dat hij enthousiast is, maar we hebben nog geen formele vraag neergelegd bij de gemeente. We denken eerst nog na over de beste opzet. In ieder geval willen we ook een bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzamer leven, zodat onze ecologische voetafdruk kleiner wordt."

Voor de duurzaamheidsprijs werden twintig ideeën ingediend door elf inzenders.