• De prijswinnaars en genomineerden van Kontakt Mediapartners.
• De prijswinnaars en genomineerden van Kontakt Mediapartners. Foto: Marijke Verhoef

Jury Nederlandse Nieuwsblad Pers lovend over inzendingen

Prijzen en nominaties voor Het Kontakt

regio • Janneke Kok, André Bijl en Dick Aanen van Het Kontakt Leerdam/Vianen wonnen de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek met een artikelenserie over de gemeenteraadsverkiezingen in Vijfheerenlanden. Ed van Tuijl (Het Kontakt Alblasserwaard) behoorde tot de genomineerden met zijn terugblik op de Vezelpersramp in Langerak.

Nico van Ganzewinkel (Het Kontakt Vianen), die zelf niet aanwezig kon zijn op de NNP-dag in Utrecht, werd winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie met een foto van de advocaat van Asia Bibi die in Vianen de internationale pers te woord staat. Geurt Mouthaan (Het Kontakt Alblasserwaard) behoorde in deze categorie tot de genomineerden met een foto van de grote brand bij Montapacking.

De verkiezingsbijlagen (Altena, Molenlanden en Vijfheerenlanden) van Kontakt Mediapartners werden genomineerd voor de commerciële A.M. Bandaprijs.

Mooie brandfoto

'Een klassieke, mooie brandfoto', zo omschreven de juryleden de foto die Geurt Mouthaan maakte van de brand in het bedrijfspand van Montapacking in Molenaarsgraaf. De foto werd afgedrukt in Het Kontakt editie Alblasserwaard. Journalist Geurt Mouthaan: "Ik ben op graskade naast de weg gaan staan, moest omlopen om dit standpunt te krijgen. Ik wilde de tegenstelling van die wapperende vlaggen met die gigantische rookwolken en vlammen samen hebben. Dat maakt naar mijn idee de foto sterk. Ik had het voordeel dat ik er heel vroeg bij was, het brandde nog als een malle. Het was heel indrukwekkend. De foto is een combinatie van op tijd erbij zijn en een goed standpunt kiezen. Over de nominatie heb ik een dubbel gevoel omdat je met iets wat verschrikkelijk is voor de betrokkene een prijs wint. Maar het voelt wel als waardering voor al die jaren waarin ik foto's heb gemaakt. Het is een mooi compliment als dat door een landelijke jury wordt opgemerkt."

Terugblik ramp

Correspondent Ed van Tuijl blikte terug op een enorme stofexplosie bij een bedrijf in Langerak, die 25 jaar geleden aan drie mensen het leven kostte. Samen met twee betrokkenen van toen reconstrueerde hij de ramp, waarvan Van Tuijl destijds verslag deed en waaraan hij zelf ternauwernood ontsnapte. Van Tuijl: "Het interview met de twee brandweermannen was voor hen en voor mij min of meer een herbeleving. Toch wel boeiend om te maken. De waardering van de brandweermensen en met name de vrouwen van de brandweermensen was voor mij het belangrijkst. Zij hadden veel lof voor de wijze waarop Het Kontakt nog één keer stil stond bij de gebeurtenis. Op het podium staan is nooit mijn meest geliefde bezigheid geweest. Maar natuurlijk vind ik zo'n nominatie leuk. Niets menselijks is mij vreemd. Maar donderdag ben ik weer overgegaan tot de orde van de dag."

Verkiezingscampagnes

De manier waarop Kontakt Mediapartners aandacht besteedde aan de gemeenteraadsverkiezingen viel ook in de smaak bij de jury. Media-adviseur Carmen Timmer: "Ik vind het leuk dat de verkiezingskrantencampagne gezien werd door de jury. Er zat dit keer een social media campagne bij. Mooi dat we dit nieuwe concept konden neerzetten. Via social media hebben we bijvoorbeeld het Kieskompas gepromoot. En voor de gemeente Heusden hebben we een mooie infographic kunnen maken. We zien het als onze functie om lezers te betrekken bij de verkiezingen. Gemeenten hebben ons ingeschakeld om mensen te motiveren te gaan stemmen. Fijn dat wij daarin partner konden zijn. Ook jongeren zijn getriggerd om mee te doen."

Meer informatie over de prijzen, nominaties en de inhoud van de juryrapporten, zie onze website: www.hetkontakt.nl.