Afbeelding
Foto: Anne Marie Hoekstra

Waarschuwing voor MS-patiënt

Piet eet weer, maar vreest escalatie

boven-hardinxveld • MS-patiënt Piet Versteeg (64) is donderdagmiddag 4 april gestopt met zijn hongerstaking. Hij had sinds maandag 1 april niet meer gegeten omdat hij ontevreden was over aspecten van de zorg in verpleeghuis De Lange Wei in Boven-Hardinxveld.

De oud-Giessenburger en oud-journalist vertelde begin deze week dat zijn katheter regelmatig niet goed werd aangebracht, waardoor lekkage optrad. Als gevolg daarvan besloot de instelling over te stappen op incontinentiemateriaal, zogenaamde 'plakmatten'. Maar dit zorgde voor ernstige huidklachten.

Versteeg vertelt: "Op papier is alles nu keurig geregeld. Ik kan me in die afspraken vinden. Er staat in dat mijn katheter en plasmat vervangen zullen worden op mijn aangeven. En dat de katheter wordt aangebracht door mensen die deskundig zijn. Je moet proberen of deze afspraken nu gaan werken, je moet ze de mogelijkheid bieden. Vandaar dat ik weer ben gaan eten. Ik ben twee kilo afgevallen."

Waarschuwing

Toch is Versteeg er nog niet helemaal gerust op. "Want donderdag aan het einde van de middag kwam directrice Agnes Klaren naar me toe. Ze gaf me een officiële waarschuwing, want ik zou medewerkers hebben bedreigd en genegeerd. Ook kreeg ik de mededeling dat ik geen contact meer mag hebben met de media."

"De directrice denkt dat ik naast nieuwsblad Het Kontakt alle andere media ook zelf gewaarschuwd heb: RTV Rijnmond, het Algemeen Dagblad, Hart van Nederland en dagblad Trouw. Ze begrijpt niet dat media elkaar in de gaten houden."

Verschil van mening

Over de strekking van een passage uit de brief die Versteeg donderdag ontving, bestaat verschil van inzicht. Volgens Versteeg staat er: "Als ik wel weer contact heb met de media, dan word ik op donderdag 18 april het huis uitgezet. Dat mag natuurlijk niet. In ieder geval moet de directrice dan zorgen dat ze wat anders heeft. En bovendien stap ik dan natuurlijk naar de rechter. Ze kan me niet het zwijgen opleggen. Dat ik niet met de media mag praten, staat ook zwart op wit. Ik ben bang dat dit gaat escaleren omdat ik weer contact heb met de pers."

Volgens communicatiemedewerkster Mirjam Rinzema is Versteeg alleen gevraagd om de normale klachtenprocedure te volgen als hij klachten heeft. "Dat betekent niet dat hij niet met de pers mag praten. We kunnen hem natuurlijk niet verbieden om met de pers te praten en dat hebben we ook niet gedaan."

In de brief staat echter: 'Indien u ontevreden bent over de geleverde zorg, meldt u zich bij de kanalen die hiervoor beschikbaar zijn. Uitlatingen in de pers behoren daar niet bij. Indien u zich niet houdt aan bovenstaande afspraken, zal De Lange Wei uiterlijk op donderdag 18 april 2019 overgaan tot het opzeggen van de zorgovereenkomst met u. Een en ander met inachtneming van de daarbij geldende regels waaronder overdracht aan een andere zorgaanbieder.'

Moeder dichtbij

Versteeg wil in De Lange Wei blijven. "Mijn moeder van 87 woont in Giessenburg. Ze kan nu nog op de fiets naar me toekomen. Dat doet ze elke week. Ik ben in Zandvoort in het tehuis Nieuw Unicum wezen kijken, waar meer mensen met MS zitten. Maar daar wil ik niet naartoe, want als ik hier buiten kom, kennen de mensen mij. Ik heb jarenlang bij nieuwsblad Het Kontakt gewerkt, heb veel gesport en sportverslaggeving gedaan. Daardoor kennen de mensen je. En mijn familie woont in deze omgeving. Ik ga iedere dag naar buiten, rij naar het pontje toe en zie daar altijd mensen."

Communicatiemedewerker Rinzema wil verder, net als eerder deze week, in verband met privacywetgeving niet op individuele gevallen ingaan. Op de website van de zorginstelling staat nog wel dat externe bemiddeling is ingeschakeld om tot een oplossing te komen en dat de Inspectie bevestigd heeft dat de Lange Wei bekend staat als een professionele instelling.