• The Flying Underpants.
• The Flying Underpants. Foto: Geurt Mouthaan

Optreden The Flying Underpants met Sunset Yellow en The Meadows in Elektra

Veel lol én liefde voor rockmuziek

giessenburg • Poppodium Elektra wordt dan muzikaal onveilig gemaakt door bandjes uit de Alblasserwaard. Wat betreft de naam is The Flying Underpants op voorhand de meest opvallende. Een goede reden om eens af te reizen naar een voormalige kippenschuur in Giessenburg, thuishaven van deze illustere formatie die de liefde voor rockmuziek combineert met het hebben van zoveel mogelijk lol.

Het eerste wat opvalt in de oefenruimte, grenzend aan de weilanden, is de imposante houtkachel die voorafgaand aan de oefenavond wordt opgestookt. The Flying Underpants is voorbereid op Siberische winters, zoveel is meteen wel duidelijk. Gewapend met een enkele sigaret en een flesje bier schuiven Robert - in de wandelgangen Arie - Dame, Kelvin Weber, Bram de Jong en Sandra Sprong aan. De eerste drie Giessenburgers, de laatste een Gorcumse. "Maar ik heb wel een paar jaar in Giessenburg gewoond", vult ze aan. Bram en Robert gaven ergens in 2011 de aanzet om de band op te zetten. Bas en drums waren daarmee geregeld. Als gitarist kwamen ze bij Kelvin terecht. "En via de vader van Robert mochten we hier onze oefenruimte inrichten. Toen moesten we alleen nog een zanger. We nodigden ik weet niet hoeveel mensen uit en uiteindelijk kwam alleen Dave Kooijman opdagen. Maar met hem waren we wel compleet."

Onderbroeken

En al snel was er ook een naam. "Daar kwamen we eerst niet uit. Tot iemand zei: 'Bij het eerstvolgende optreden kom ik slipjes gooien naar het podium. Vliegende onderbroeken, dachten we, dat is wel wat. En zo zijn we op The Flying Underpants uitgekomen. We hebben trouwens een kist vol stringetjes met het logo van de band voor de optredens klaarstaan om die in het publiek te gooien. Succes gegarandeerd."

Dave zorgde jarenlang voor de invulling van de vocalen, maar zette er een paar jaar geleden een punt achter. Via een oproep op Facebook belandde Sandra vervolgens bij The Flying Underpants. Liefhebster van rockmuziek, net als de drie andere bandleden. Daar genieten ze van, samen de rocknummers van bands als de Red Hot Chili Peppers, AC/DC en Rage Against the Machine spelen. Want afgezien van het gooien met slipjes zijn ze een serieuze band. "We willen blijven groeien. Natuurlijk, lol hebben met elkaar en een feestje bouwen met het publiek, dat is het mooiste wat er is, maar muzikaal moet het gewoon goed en strak in elkaar zitten. En het is een uitlaatklep, ontspannen van het drukke werk van elke dag."

Het optreden in Elektra begint om 21.00 uur. De deuren gaan om 16.00 uur open. De entree is 4 euro. Meer informatie is te vinden op: www.elektra-sliedrecht.nl.


Geurt Mouthaan