• Tine gaat de jas dragen, maar wil eerst graag exposeren.
• Tine gaat de jas dragen, maar wil eerst graag exposeren. Foto: Anne Marie Hoekstra

Meerkerkse hoopt op plek in Rijksmuseum

meerkerk • Lenie van der Ham uit Meerkerk heeft een eigen werkstuk opgestuurd naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze neemt deel aan de wedstrijd Lang Leve Rembrandt en hoopt dat haar werk van wolvilt tentoongesteld wordt.

In verband met het Rembrandtjaar riep het Rijksmuseum creatievelingen op om een kunstwerk in te sturen, geïnspireerd op de meesterschilder. Lenie heeft veel concurrentie. "Het museum heeft 8.390 inzendingen gekregen voor een expositie in de zomer en het najaar van dit jaar", vertelt Lenie.

Moeder van Rembrandt

Toen ze een advertentie met de oproep voor deelname in een krant zag, dacht ze: "Dat lijkt me leuk, ik ga een poging doen." Ze besloot niet Rembrandt zelf af te beelden, omdat ze aanneemt dat de meeste deelnemers dat al doen. "Ik heb de moeder van Rembrandt gemaakt, op het achterpand van een jas. Het is een detail van een schilderij." Met een lachje: "Qua leeftijd hoor ik bij dezelfde categorie als Rembrandts moeder op het schilderij."

De boorden van de mouwen gaf Lenie een harmonicavorm, geïnspireerd op de harmonicavormige kragen uit de tijd van de schilder. "Ik heb er ongeveer vier weken aan gewerkt, minimaal twee volle dagen per week, tijdens de sluitingsdagen van onze winkel. Ik ben 73; vanwege mijn leeftijd is onze winkel Creatief Wonen Meerkerk minder vaak open dan vroeger."

Op haar keukentafel laat Lenie zien hoe ze te werk ging. Terwijl ze pluisjes van een streng gele wol trekt, vertelt ze: "Die pluisjes leg je kriskras over elkaar heen. Daarna besprenkel je de wol met warm sop en druk je erop, zodat het een eenheid wordt. Dan hecht het aan elkaar. Met een naald en heel kleine pluisjes in de juiste kleur heb ik vervolgens de fijne tekening erin gebracht. Het is schilderen met wol. Naaldvilten had ik nog niet eerder gedaan." Lenie is zowel een ervaren handwerkster als een ervaren schilderes. "Ik heb vroeger gewerkt op de plateelbakkerij in Schoonhoven, daar schilderde ik op aardewerk."

Wol en lapjes

Na het behalen van haar mulo-diploma ging Lenie aanvankelijk aan de slag op een kantoor. "Daar kwijnde ik weg. Met mijn tekeningen ben ik naar de plateelbakkerij gegaan. Eigenlijk wilde ik doorleren voor handwerkonderwijzeres, maar daar was thuis geen geld voor. Wol en lapjes, daar word ik helemaal gelukkig van."

Begin mei hoort Lenie of haar werkstuk door de voorselectie is gekomen. Ze stuurde foto's van het jasje naar de jury. "Ik heb eerder prijzen gewonnen met handwerk. Een reis naar Florida bijvoorbeeld." Mocht Lenie niet door de selectie komen, dan houdt ze in ieder geval een bijzondere jas aan de wedstrijd over. "Ze gaan me met het schilderij door het dorp zien lopen."

Anne Marie Hoekstra