• De middenstand helpt mee om het plastic terug te dringen.
• De middenstand helpt mee om het plastic terug te dringen. Foto:

Veel acties in Duurzaamheidsweek

giessenburg • Op zaterdag 23 maart is in Giessenburg de eerste Duurzaamheidsweek officieel geopend door wethouder Bram Visser. Het doel van deze week was om bewustwording te creëren bij inwoners van het dorp en daarbuiten; hen inspireren om zelf duurzame keuzes te maken en om zo met elkaar een eerste stap te zetten naar een groener dorp. Het resultaat tot nu toe mag er zijn.

Zowel inwoners als de middenstand zijn opgestaan met eigen ideeën en initiatieven. Nagenoeg de gehele middenstand is deze week in actie gekomen om het plastic verpakkingsmateriaal terug te dringen en om duurzame producten te promoten (bijvoorbeeld recyclebaar speelgoed, navulbare parfumflesjes en herbruikbare drinkflessen).

Twintig duurzaamheidsideeën zijn ingediend vanuit de inwoners zelf. Van gemeenschappelijke leenauto, tot het starten van een kringloopwinkel en van meer groene daken tot uitdelen van regentonnen. Veertig bijenhotels zijn er door het gehele dorp opgehangen gemaakt door speeltuinvereniging Kindervreugd. Meer dan 15 vuilniszakken zwerfvuil zijn er zaterdag opgehaald met Giessenburg Schoon.

Op zaterdag 30 maart sluit wethouder Teunis Jacob Slob de week feestelijk af. Dit gebeurt tussen tussen 11:00 en 12:00 uur. Hij maakt bekend hoeveel plastic er met elkaar is bespaard en wie de prijswinnaar is van het beste duurzaamheidsidee.

De winnaar ontvangt een cheque van 1000 euro om het idee in het dorp te realiseren met behulp van de werkgroep Duurzaam Giessenburg. De Gorcumse breakdancegroep BreakSquad zorgt om 12:00 uur met een exclusief optreden voor het slotakkoord. Zij stonden dit jaar in de finale van Holland's Got Talent. Iedereen is welkom.