• Het gemeentehuis in Meerkerk.
• Het gemeentehuis in Meerkerk.

Balies burgerzaken minder vaak open

vijfheerenlanden • De SGP in Vijfheerenlanden vindt het jammer dat de openingstijden van de gemeentehuizen van Leerdam, Vianen en Zederik sterk zijn ingekrompen.

Op twee dagen in de week zijn de balies voor burgerzaken maar op een locatie open, op de andere drie dagen zijn deze balies in twee gemeentehuizen open. "U heeft dit onlangs ingevoerd aan de hand van ervaringen in 2019", schrijft de SGP aan B&W. "Dus al na een goeie maand."

Haaks op doelstelling

De SGP wilde weten waarom dit zo snel is gebeurd en of dit niet haaks staat op de doelstelling dat de dienstverlening aan de burgers niet minder wordt. Het college laat weten dat dit is ingevoerd, omdat de vraag naar 'burgerzakenproducten' verminderd is.

"Er werd op alle drie locaties op afspraak gewerkt en deze afspraken vonden verspreid over de openingstijden plaats, waardoor er sprake was van inefficiëntie. We hebben hierop ingespeeld en houden rekening met de terugloop in verband met de reisdocumentendip." Het college becijfert een krimp van bijna 80% op dit onderdeel, terwijl ook voor rijbewijzen een sterk dalende lijn verwacht wordt. Dat heeft te maken met het feit dat de geldigheid van (reis)documenten is verlengd naar tien jaar.

Onwenselijk

"We achten het onwenselijk om burgerzakenbalies 100% bezet te houden, terwijl de vraag naar producten zo drastisch afneemt. We bieden de mogelijkheid om maatwerkafspraken te maken. Hiervan maken de inwoners gebruik. Wij volgen de ervaringen van onze inwoners. Aan de hand daarvan passen wij deze momenten aan, zodat we steeds kunnen inspelen op de behoefte", schrijven B&W die op grond van de eerste ervaringen vaststellen dat het merendeel van de inwoners het positief vindt dat ze op meerdere locaties snel terecht kunnen.

Avondopenstellingen

Bovendien kunnen inwoners gebruik maken van drie avondopenstellingen. SGP-er Evert Geluk stelde donderdag tijdens de raadsvergadering vast dat de maatregel niet de schoonheidsprijs verdient.

"Zeker in een overgangssituatie is dat niet slim. Inwoners zitten nog in een gewenningsfase en wachten af wat de nieuwe gemeente gaat brengen. Als dit het eerste is wat we doen, lijkt me dat niet handig."