• Henk Voormolen en René Heijboer.
• Henk Voormolen en René Heijboer. Foto: Geurt Mouthaan

Eind maart gaan activiteiten dorpshuis over naar Noorderhuis

'Is dit echt voor Noordeloos?'

noordeloos • Kindercentrum Bobbi volgt begin april en de School met de Bijbel rond de meivakantie, 22 juni is de officiële opening. Dan heeft Noordeloos een plek waar je van consultatiebureau tot rouwkamer, van wieg tot graf, terechtkunt. En niet zomaar een plek. Een rondleiding door Henk Voormolen, voorzitter van Stichting Dorpshuis Noordeloos, en René Heijboer, sinds begin dit jaar beheerder én het gezicht van het Noorderhuis, maakt duidelijk hoe groot en imposant het is. De blikvanger is de grote trap annex tribune, tussen de foyer en de grote zaal. Wat daarnaast opvalt zijn de vele ruimtes en de multifunctionaliteit van de beschikbare vierkante meters. "Velen zijn echt onder de indruk als ze hier voor de eerste keer komen. 'Is dit echt voor ons dorp?', horen we dan."

Acht jaar geleden, in maart 2011, kwam het idee voor een nieuw dorpshuis voor het eerst op tafel. En Noordeloos eigen werd de lat meteen hoog gelegd. Ambitieus was daarbij nog een voorzichtige omschrijving, maar het uiteindelijke resultaat overtreft de verwachtingen. Henk Voormolen: "Maar we hebben de wind aan alle kanten mee gehad. De rente op de miljoenen van de gemeente ging terug naar nul, de naderende herindeling zorgde voor een duw in de rug en de school sloot zich bij ons aan; het is een aantal van de vele puzzelstukjes die hiervoor op hun plek moesten vallen."

Tegelijkertijd begint het vanaf begin april pas echt. Een centrale rol om het Noorderhuis tot een succes en tot de huiskamer van Noordeloos te maken heeft René Heijboer. Als horecaondernemer runde de inwoner van Noordeloos, overigens geboren en getogen in Rotterdam, twee speelhallen voor kinderen. Die verkocht hij in 2017, waarna hij na een 'tussenjaar' op de vacature voor het Noorderhuis reageerde. "Ik zie het echt als een taak die ik op mág pakken", vertelt hij. "Het is zo bijzonder om te zien hoeveel vrijwilligers en bedrijven zich de afgelopen maanden hebben ingezet om het Noorderhuis vorm te geven. En wat voor beheerder mensen kunnen verwachten? Gastvrij, open, behulpzaam en duidelijk. Dat laatste is soms wel eens nodig. Je moet ook een grens kunnen trekken."

Plannen heeft Heijboer volop: het online zetten van allerlei arrangementen voor vergaderingen, feesten, workshops, evenementen en wat al niet meer staat als eerste op het programma. "Het kan niet allemaal in één keer, stapsgewijs gaan we het aanbod uitbreiden. Ik heb nog een dikke map vol ideeën. Het Noorderhuis biedt zoveel mogelijkheden." Voormolen vult hem aan: "Creativiteit is er volop in Noordeloos; we zijn niet vies van af en toe wat gekkigheid. Nu hebben we een prachtige locatie waar we daar ruimte aan kunnen bieden. We willen hiermee het dorp nog meer laten bruisen. Met het vernieuwde trapveldje, zwembad De Spettertuin en het Noorderhuis hebben we in Noordeloos nu een heuse activiteitenzone."


Geurt Mouthaan