Afbeelding
Foto: nl123rf.com

Supermarkten in kernen VHL; stem vóór koopzondag

vijfheerenlanden • Supermarkteigenaren in de kleine kernen van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden hopen dat inwoners van hun dorpen bij de enquête over de koopzondag het vakje vóór zullen aankruisen.

"Niet dat we op zondag open willen gaan, maar dan hebben we in ieder geval keuzevrijheid", licht Henk van Maren van de Spar in Lexmond toe. Hij spreekt namens de drie supermarkten in het voormalige Zederik (Coop Ameide, Plus Meerkerk en Spar Lexmond).
"Ik zit er niet op te wachten, maar als blijkt dat onze concurrenten allemaal op zondag open gaan en we er beter aan doen om dat ook te doen, dan willen we graag de vrijheid hebben om ervoor te kunnen kiezen", vervolgt Van Maren.

Stemgerechtigden uit Vijfheerenlanden kunnen tussen woensdag 20 maart en dinsdag 26 maart stemmen over de zondagopenstelling in hun kern. Dit kan digitaal én per brief. Alle stemgerechtigde inwoners van Vijfheerenlanden hebben in week 11 een brief thuisgestuurd gekregen, met daarin een uitnodiging en een persoonsgebonden code. Met die code kunnen zij hun stem uitbrengen.


VHL wil 20 procent meer toeristen

vijfheerenlanden • Vijfheerenlanden wil de komende jaren 20 procent meer toeristen naar de nieuwe gemeente trekken.

Dat zei wethouder Cees Taal vorige week tijdens het persgesprek. "Het is onze ambitie de drie aspecten van dit prachtige gebied te combineren: Leerdam Glasstad, Vianen Vrijstad en het groen van de prachtige natuur van Zederik."

Om dat te bereiken, sluit de gemeente zich aan bij het toeristisch platform 'Utrecht Region', dat aanwezig is op internationale beurzen, en het Groene Hart. "We verwachten op die manier steeds meer toeristen uit België en Duitsland naar onze streek te halen", zei Taal.
De wethouder recreatie en toerisme verwacht bovendien veel van het Waterliniepad dat de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt. Zeker als de Waterlinie de status 'Unesco Werelderfgoed' krijgt, waarvoor het is voorgedragen. "Het beroemde Pieterpad valt bij dat wandelnetwerk in het niet", grapte Taal.
Ander goed nieuws: komende zomer komen de eerste jonge talentvolle glasblazers uit Novy Bor naar Leerdam voor een glasstage. Dat is het resultaat van de contacten tussen Leerdam en de Tsjechische glasstad.
Voor de Tsjechen is zo'n bezoek mogelijk een springplank naar een internationale carrière, terwijl Leerdam hoopt dat sommige kunstenaars hier blijven 'hangen' om zo Leerdam als Glasstad een impuls te geven. Het is de bedoeling zo het voortbestaan van het glasblazersambacht in de toekomst te waarborgen.


Giessenburg houdt duurzame week

giessenburg • Het dorp Giessenburg houdt van 23 tot en met 30 maart de Week van de Duurzaamheid. Onder andere middenstanders, scholen en de speeltuinvereniging doen mee. Vorige week stond hierover een artikel in het Kontakt. Daarbij stond helaas de verkeerde website vermeld. Het juiste webadres is www.duurzaamgiessenburg.nl.