• Henk (links) en Marinus tonen het 'afval' waarmee ze werken. De vaas is door JWB 3D Systems geprint.
• Henk (links) en Marinus tonen het 'afval' waarmee ze werken. De vaas is door JWB 3D Systems geprint. Foto: Anne Marie Hoekstra

JWB 3D Systems print een toekomst voor afval

groot-ammers • Wat doe je als je bij het op maat maken van kunststof tegels vele kilo's materiaal overhoudt? De drie mannen van JWB 3D Systems in Groot-Ammers geven dit 'afval' een nieuwe bestemming.

Marinus Bochanen en Henk Weeda hebben al jaren het bedrijf SwissDeck vloertegels. Na het leggen van deze kunststof tegels (polypropyleen) blijft altijd restmateriaal over. Sinds 2006 bewaarden Marinus en Henk dit restmateriaal, in de verwachting daar ooit nog eens iets mee te kunnen doen. Dat moment is aangebroken: in hun bedrijfshal aan de Ambachtsweg staat een serie 3D-printers die op bestelling allerlei voorwerpen produceren, van kunstobjecten tot prototypes voor diverse bedrijven.

Marinus: "Het unieke is dat we met versnipperd materiaal werken. Terwijl je voor andere 3D-printers eerst filamentdraad van je materiaal moet maken. Wij kunnen bijvoorbeeld ook versnipperde plastic melk-cans gebruiken."

Plastic soep

De twee mannen verwachten dat de techniek binnen enkele jaren zover zal zijn dat verschillende soorten plastic na inzameling van elkaar gescheiden kunnen worden. "Dan kunnen we ze onbeperkt hergebruiken", aldus Henk. "Nu wordt een petfles die niet meer voldoet aan de kwaliteitsnormen nog gedumpt bij het oud plastic. Er worden bermpaaltjes van gemaakt. Maar die zijn van een mengsel van allerlei soorten plastic, waardoor je ze nooit meer kunt hergebruiken." Zodra scheiding van plastic mogelijk is, krijgt het materiaal waarde. Marinus voorspelt: "Als de plastic soep geld waard blijkt te zijn, raken de oceanen zo leeg."

Ze vinden het zelf 'supervet' dat ze van een afvalproduct iets nieuws kunnen maken. Henk: "Wat wij met onze 3D-printers doen, wordt nog nergens zo gedetailleerd gedaan, met zo'n hoge resolutie."

Het waren kunstenaars die met polypropyleen wilden printen die hen op het idee brachten. "Dat materiaal is namelijk duur", vertelt Marinus. "Wij dachten: het is misschien een idee om van onze resten kunststof filamentdraad te maken." Henk: "Vervolgens bedachten we dat het handiger zou zijn als dat stapje ertussenuit is, zodat je het niet eerst om hoeft te smelten."

Vakantie

Tijdens de eerste week van een vakantie in Oostenrijk klapte Henk zijn laptop open. Dagenlang maakte hij schetsen. Halverwege zijn vakantie stuurde hij de tekeningen naar Marinus. Die was enthousiast. Hij printte alle onderdelen op een van hun 3D-printers, zodat er bij terugkomst direct gebouwd kon worden. Ze betrokken ook printerbouwer Wilco de Jong erbij. In drie jaar tijd ontwikkelden ze een nieuwe generatie 3D-printers, waarvan veel onderdelen uit hun eigen printers komen.

Inmiddels verkopen ze 3D-printers aan scholen. En maken ze voor diverse klanten geprinte producten, zoals tandwieltjes, beeldjes en naambordjes. Henk: "We hebben nu een raceteam als klant. Jongens die meedoen aan tractorpullings. Ze hebben ons gevraagd een 3D-printer te ontwikkelen om een complete lucht-inlaat voor hun trekker te printen. Dat is namelijk goedkoper en lichter dan een lucht-inlaat van aluminium."

JWB 3D Systems heeft nog meer plannen. Marinus: "We willen voor ons eigen afval een extruderkop ontwikkelen. Dit is het onderdeel waar de korrels in gaan en de print uitkomt. We willen een standaardkop ontwikkelen die je op elke printer kunt monteren. Dan kunnen we ons eigen afval verkopen aan iedereen die zo'n kop heeft aangeschaft." Henk: "Je zou er ook andere kunststoffen mee kunnen printen. Dan kunnen mensen thuis bijvoorbeeld van een lege melkcan een vork printen."

Anne Marie Hoekstra