• Een schilderij van Salomon van Ruysdael.
• Een schilderij van Salomon van Ruysdael. Foto:

Expo 'Dromen van bomen' in Gorcum

gorinchem • Het Gorcums Museum brengt van 30 maart tot en mte 15 september de tentoonstelling 'Dromen van bomen', met een combinatie van oude en nieuwe werken over de boom en het bos.

Dé landschapsschilder van de 17e eeuw, Salomon van Ruysdael (1602-1670), is vertegenwoordigd met een schilderij waarop een prominente boompartij afsteekt tegen een indrukwekkende wolkenlucht. Uit dezelfde eeuw dateert een bostafereel van de in Gorinchem geboren schilder Aert van der Neer (1603-1677). De boom is in deze werken vooral een fraai, decoratief element.

Heel anders is dat bij Armando (1929-2018). Ten tijde van de oorlog woonde hij vlak bij het beruchte Kamp Amersfoort. Hij zag hoe het bos waar hij speelde veranderde in een gevaarlijk gebied met wachttorens. De bomen waren stille getuigen van alle verschrikkingen en zijn zo onderdeel van een 'schuldig landschap'.

In de negentiende eeuw verlieten kunstenaars hun atelier om en plein air de natuur in beeld te brengen. Zo was Johannes Bilders (1811-1890) geregeld te vinden in de bossen rond het Gelderse Wolfheze tussen zijn geliefde 'Wodanseiken'. Beroemd om zijn romantische weergave van de natuur was tijdgenoot B.C. Koekkoek (1803-1862), ook bekend van de uitspraak 'de natuur is het volmaakte schilderij'. Met het werk van beeldhouwer Floris Brasser (1957) wordt een wereld betreden tussen boom en beeld. Hij maakt grote houten sculpturen en plaatst die bij voorkeur in de openbare ruimte.Meer informatie:


q gorcumsmuseum.nl