• Annette van Bronkhorst en Wilko van Snippenberg.
• Annette van Bronkhorst en Wilko van Snippenberg. Foto: Geurt Mouthaan

LEV laat aanstaande en jonge ouders het gesprek met elkaar aangaan

Praten over lol én last van kinderen

lexmond • Vaak is voor de komst van de eerste alles piekfijn geregeld: elke luier, klos en veiligheidsspeld uit de voorschriften liggen kant en klaar te wachten op de geboorte. Maar de voorbereiding op de vraag 'Hoe blijven we naast ouder óók partner?' is even vaak minder goed geregeld. Met dat uitgangspunt gingen de Lexmonders Annette Bronkhorst en Wilco van Snippenberg, samen met de aan JOP verbonden theoloog Friso Mout uit Baarn, aan de slag. Het leverde het bookazine LEV op. De presentatie van het eindproduct, een mix van boek en magazine, is 20 maart. LEV kon mede ontstaan door steun van fondsen en de Protestantse Gemeente Lexmond.

De twee Lexmonders waren eerder al verantwoordelijk voor de Kletsklapper, een 'praatboek' voor ouders en opvoeders om met kinderen in gesprek te gaan over het geloof. "Die is tot onze verrassing een veel groter succes geworden dan we hadden verwacht. Hij is zelfs in het Engels vertaald als het 'Chatterbook' en wordt nu wereldwijd gebruikt", vertelt Wilco. "Vooraf hadden we al afgesproken om de opbrengst in een nieuw project te stoppen." Annette vult hem aan: "We lazen over het hoge scheidingspercentage in jonge gezinnen en uit eigen ervaring ken ik de uitdaging waar je als jonge ouders voor komt te staan. Bijna drie jaar geleden besloten we daarmee aan de slag te gaan. In de opvoeding van mijn kinderen heb ik gemerkt hoe belangrijk communicatie is. Net als bij de Kletsklapper willen we met LEV geen antwoorden bieden, maar wel het gesprek op gang brengen." Dat gebeurt aan de hand van vragen die zowel de lol als de lasten van opvoeding naar voren laten komen. "Vooral dat laatste is soms wel eens een taboe. Maar het is het goed om er open over te zijn dat kinderen hebben niet altijd makkelijk is, dat het zorgen en verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Als je dat accepteert, ben je al een heel eind verder."

De vorm van LEV was niet zomaar gevonden. Het moest aantrekkelijk zijn voor zowel mannen als vrouwen. "We zochten een creatieve manier om met hen te communiceren. We zijn uitgekomen bij een bookazine. Het is net zo toegankelijk als een magazine en tegelijkertijd robuust genoeg om in de kast te zetten. Daarnaast wilden we LEV offline, maar ook online aanbieden, omdat vooral mannen liever online hiermee aan de slag gaan. Via de site www.metlev.eu, gelinkt aan onze samenwerkingspartner mijnkerk.nl, gaan we blogs en video's aanbieden. Ook deze prikkelen om met elkaar over onderwerpen verder te praten."

Het christelijk geloof speelt een rol in LEV, maar het is zeker niet alleen gericht op gelovige mensen. "Nee, we hebben het juist zo laagdrempelig mogelijk gemaakt. De geloofsgerichte vragen kun je als niet-gelovige gemakkelijk overslaan of er een eigen invulling aan geven. De grondbeginselen van het geloof spreken ook niet-christenen vaak aan. En bovendien: Geloven en spreken over wat je drijft vindt vooral buíten de kerkmuren plaats."