Afbeelding
Foto:

Weer dode zwanen; in Oud-Alblas en Groot-Ammers

oud-alblas/groot-ammers • In Oud-Alblas zijn dinsdag 12 maart weer dode zwanen aangetroffen. In het totaal gaat het om tien zwanen. In Groot-Ammers werd vrijdag 8 maart een dode zwaan gevonden.

In Oud-Alblas zijn ieder geval zes van de tien omgebrachte zwanen een niet natuurlijke dood gestorven. Bij een aantal zwanen was de borst uitgesneden, bij sommige dieren was de nek gebroken en één beest had een schotwond.

De tien zwanen werden dinsdag gevonden langs de Heiweg, de Zijdeweg en de Geerweg in Oud-Alblas. Ze zijn opgehaald door de dierenambulance van Vianen en omstreken. Wie de dieren heeft gedood en met welk doel dat is gedaan, is voor de dierenambulance nog een raadsel. Eind februari werden bij Oud-Alblas en Lexmond ook al dode zwanen aangetroffen. Vrijdag werd een dode zwaan gevonden in Groot-Ammers.

Net als de vorige keer in Oud-Alblas was er dinsdag bij een aantal zwanen de borst opengesneden. De dierenambulance heeft er melding van gedaan bij de politie, omdat zwanen in Zuid-Holland beschermd zijn en niet zomaar gedood mogen worden.

"We denken dat de zaken niet met elkaar te maken hebben, maar dat maakt het niet minder gruwelijk", vertelt Gerrit de Boom van de Dierenambulance, die betrokken is bij de afhandeling van de zaak.

In Groot-Ammers ging het vrijdag 8 maart om één zwaan, die aan steekwonden overleden is. Het vlees is uit het dier verwijderd, mogelijk voor consumptie. Er is niemand aangehouden.

Vorig jaar werden er in totaal twee zwanen omgebracht in de Alblasserwaard. Dat gebeurde met een kruisboog. Nu zijn er al veel meer gedood en op verschillende manieren; met hagelschoten en een steekwapen.

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de politie zijn op de hoogte gesteld. Verdachte situaties of andere meldingen kunnen doorgegeven worden aan 06-51111290 van de Dierenambulance.