Afbeelding
Foto:

'Woonlasten stijgen minder hard'

molenlanden • In 2019 stijgen de woonlasten in Molenlanden voor inwoners uit de voormalige gemeente Giessenlanden met gemiddeld 8,4% ten opzichte van 2018 en niet met 23,4 % zoals wordt aangegeven in het woonlastenonderzoek 2019 van de Vereniging Eigen Huis.

Tijdens de raad op dinsdag 5 maart gaf wethouder van financiën Bram Visser hierover een toelichting aan de gemeenteraad van Molenlanden. Uit de wijze waarop de Vereniging Eigen Huis de cijfers op haar website heeft gepubliceerd, lijkt het alsof de woonlasten in voormalig Giessenlanden stijgen met 23,4%. De wijze waarop de cijfers zijn gepresenteerd zorgt volgens de gemeente Molenlanden echter voor een vertekend beeld. De woonlastenstijging blijft voor inwoners van de voormalige gemeente Giessenlanden namelijk beperkt tot 8,4%. De stijging is veroorzaakt door de afvalstoffenheffing.

De woonlasten voor de inwoners van de voormalige gemeente Molenwaard dalen met 6,4%, ondanks de stijging in de afvalstoffenheffing. De daling wordt veroorzaakt door de harmonisatie in de systematiek van de rioolheffing.

Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis beroept zich op cijfers die zijn aangeleverd door de gemeente Molenlanden. "De vervallen korting van 100 euro is door de gemeente zelf ingevuld op het formulier dat aan ons is teruggezonden. Daardoor is het opvallend dat de gemeente zich niet herkent in de uitkomst en onze berichtgeving, waar we de vervallen korting ook benoemen."

Volgens woordvoerder Ingeborg Voogt van Molenlanden staat er voor inwoners van de voormalige gemeente Giessenlanden toch echt een korting van 100 euro op de aanslag. "Zoals dat is afgesproken met de gemeenteraad van Giessenlanden."