• Deelnemers aan Giessenburg Schoon vorig jaar.
• Deelnemers aan Giessenburg Schoon vorig jaar. Foto: aangeleverd

'Onze slogan is: duurzaam doe je gewoon'

Giessenburg houdt duurzame week

giessenburg • Ria van Wijngaarden is een van de leden van de werkgroep duurzaamheid uit het dorpsoverleg. De werkgroep organiseerde in voorgaande jaren al de Nationale Opschoondag in het dorp. Ria: "De middenstand zei: 'Waarom maken we er geen actieweek van?"

"De opschoondag is dit jaar op 23 maart. Daarna zijn er diverse activiteiten. De Middenstand doet mee, Giessenburg Schoon, Waardlanden, wooncoaches en de speeltuinvereniging. Ons doel is dat bij mensen onder de pet gaat zitten dat duurzame keuzes niet ingewikkeld hoeven te zijn."

De werkgroep wil dat Giessenburg het groenste dorp aan de Giessen wordt. "Een wethouder zal de week openen door bij De Til een bijenhotel aan een boom te hangen. De speeltuinvereniging heeft dertig bijenhotels gemaakt voor het dorp. Wooncoaches gaan advies geven over energiebesparing. De Hoef zal zaadbommen maken die we uitdelen. Samen met de gemeente zoeken we plaatsen waar we die kunnen neergooien. In je eigen tuin mag ook. Verder geven bezitters van elektrische auto's uitleg over elektrisch rijden."

Om Giessenburg groener te maken, kunnen inwoners een tuintegel ruilen tegen een plant. "We willen als bewijs een foto van waar de plant gepoot is." Ook middenstanders doen mee. "Die gaan deze week zo min mogelijk plastic gebruiken. De slager gaat alles verpakken in papier, de bakker ook zoveel mogelijk. Albert Heijn deelt nylon zakjes uit voor groente en fruit. Het moet niet met een vingertje omhoog, het is gewoon leuk en ludiek. Onze slogan is: duurzaam doe je gewoon." In navolging van de landelijke actie van Jan Terlouw komt er ook een toekomststoel in het dorp. "Die bieden we op 30 maart aan de wethouder aan, met de bedoeling dat hij erop gaat zitten als hij beslissingen neemt. Diezelfde dag is er een spetterende afsluiting op de markt, met een urban optreden."

q www.giessenburgduurzaam.nl