• Marion Nederveen en Gerda van Hoorne.
• Marion Nederveen en Gerda van Hoorne. Foto: Geurt Mouthaan

Gemeente Molenlanden gaat aandringen op uitzonderingen

'Kijk naar afval, niet naar het voertuig'

alblasserwaard • Gerda van Hoorne is niet het type dat Facebook gebruikt om haar onvrede te uiten. De maatregel van afvalinzamelaar Waardlanden om te voorkomen dat er bedrijfsafval wordt afgeleverd op de afvalbrengstations zorgde voor de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. "In de praktijk gaat het niet om wat voor afval je brengt, maar om welk voertuig je gebruikt", stelt de inwoonster van Goudriaan en eigenaar van winkel Thuis bij Gerda in Groot-Ammers. "Wij hebben een bus met een grijs kenteken van onze winkel, maar we brengen ons privé-afval en niet van het bedrijf. Dat heb ik aangegeven bij de gemeente en bij Waardlanden. Er is begrip, maar ze zeggen er niets aan te kunnen doen."

Ze zette haar klacht op Facebook en dat leverde vele reacties op. "Als ik buiten sta, word ik er continu op aangesproken. Iedereen die ik spreek heeft hetzelfde meegemaakt of kent iemand die hier tegenaan loopt. Er is zoveel onvrede over." Eén van degenen die reageerde was haar overbuurvrouw, Marion Nederveen. Ook zij heeft een voertuig met een grijs kenteken. "Die gebruiken we voor het vervoer van mijn meervoudig gehandicapte dochter en ook privé. Mijn zoon ging op een gegeven moment afval wegbrengen, maar hij kwam het terrein niet op. Hij liet nog zien dat het om gehandicaptenvervoer ging. Zonder resultaat; ze begrijpen het wel, maar kunnen niet anders. 'Als we u toelaten, krijgen we een boete', zeggen ze dan. En dat begrijp ik ook wel. De maatregel treft gewoon teveel mensen die helemaal geen bedrijfsafval brengen."

Het zorgt voor vreemde situaties, vertelt Gerda. "Zo heb ik al meerdere keren gehoord dat mensen de bus met grijs kenteken uit het zicht neerzetten, de aanhanger met afval afkoppelen en die met de hand het terrein opduwen. Want dat mag weer wel. Zelf heb ik een deel van het afval dat ik weg wilde brengen hier nog liggen en deels heb ik in het de kliko gedaan." En Marion: "Je loopt het risico dat er steeds meer afval gedumpt wordt langs de weg. Dan wordt het op kosten van de gemeenschap alsnog opgeruimd, maar dat is wel een stuk duurder." Er is wel de optie om tegen betaling van 25 euro het afval in Groot-Ammers te brengen. "Maar dat is niet eerlijk; we betalen al afvalstoffenheffing en anderen hoeven voor dit afval ook niet te betalen."

Het Molenlandse gemeentebestuur laat naar aanleiding van vragen van de VVD weten de zorgen te delen en gaat met Waardlanden in gesprek over een fijnmaziger systeem van toelating, waardoor sommige bestuurders van voertuigen met een grijs kenteken een ontheffing zouden kunnen krijgen. 'De wet geeft aan dat huishoudelijk afval dat in een bedrijfsauto vervoerd wordt, moet worden aangemerkt als bedrijfsafval. Echter, er zijn altijd uitzonderingsgevallen, waar het criterium van een grijs kenteken geen recht doet aan de situatie dat bedrijfsafval wordt geweerd. Met de andere deelnemende gemeenten zullen we er bij Waardlanden op aandringen dat er uitzonderingen dienen te worden gemaakt voor enkele bijzondere situaties, zoals voertuigen waar een invalide in vervoerd kan worden en daardoor een grijs kenteken hebben. Dit zijn overduidelijk geen bedrijfsvoertuigen en er is daardoor geen sprake van bedrijfsafval.'


Geurt Mouthaan