Open brief aan de gemeenteraad van Vijfheerenlanden

Geachte raad, naar aanleiding van enkele persberichten rijzen er een paar vragen.

Alle (wettelijke) publicaties worden digitaal gedaan en niet meer in bijvoorbeeld Het Kontakt.

Bent u van mening dat elke inwoner over een computer of i-pad beschikt en daar ook goed mee kan omgaan? Waarom niet digitaal én ook nog in het Kontakt? Even de krant pakken (ligt meestal onder handbereik) om iets na te zien werkt sneller en makkelijker.
De inwonerspeiling die u wilt hanteren. Bij zo'n belangrijk instrument behoort toch een door uw raad vastgesteld beleid, waarin wordt geregeld wanneer dit instrument in het vervolg gehanteerd gaat worden?? Dan heeft de burger ook enig inzicht hoe u de directe betrokkenheid van de bevolking gaat invullen. Nu lijkt het bij de voorgenomen peiling over de winkelsluiting op paniekvoetbal.
Met betrekking tot de winkelopenstelling op zondag wordt de ene keer gesproken over een enquête en dan weer over een referendum, terwijl tussen die beide een wezenlijk verschil bestaat.

Is het niet opmerkelijk dat over zo'n onderwerp als winkelsluiting een inwonerspeiling wordt gehouden en zo'n peiling werd geweigerd toen een groot deel van de bevolking dit vroeg over de overgang naar een andere provincie! Het waren toen dezelfde politieke partijen die nu in uw raad vertegenwoordigd zijn!

Waarom zo'n haast om de winkelsluiting op zondag te regelen?

Waarom niet voorlopig de bestaande openstelling handhaven?

U hebt twee jaar de tijd om regelingen van de vorige gemeenten tot één regeling samen te voegen.
Is dit het resultaat van de lobby en de hete adem van de stadsmanagers van Leerdam en Vianen? Zouden die managers gesponsord zijn door de supermarkten? Alleen de grote supermarkten als Albert Hein en Jumbo willen meer uitbreiding omdat men meer omzet en meer winst wil. Het welzijn van hun personeel en de bevolking speelt daarbij kennelijk geen rol.

Uit de pers blijkt dat u als raad zich bij voorbaat neer legt bij de uitkomst van de volkspeiling en deze zelfs als bindend beschouwt. Hiermee ontloopt u toch de verantwoordelijkheid die u als gemeentelijke overheid hebt om via beraadslaging in een (openbare) vergadering tot een zorgvuldig besluit te komen. U verschuilt zich dan achter de zogenaamde 'wil van het volk'.
Het kan toch niet zo zijn dat u de bevolking peilt wanneer u dat het beste uitkomt?

Maak eerst beleid over dit onderwerp dan weet ook de burger waar hij/zij aan toe is.

Arie E. Versluis, Tienhoven