• Michel Roza zal volgend seizoen als hoofdtrainer van Peusum op eigen benen staan.
• Michel Roza zal volgend seizoen als hoofdtrainer van Peusum op eigen benen staan. Foto: Rick den Besten

Michel Roza gelooft nog in promotie

'Peursum hoort in derde klasse'

giessenburg • Vorig jaar vond Michel Roza het nog iets te vroeg om in z'n eentje het hoofdtrainerschap op te eisen. Daarom vroeg hij zijn oude trainer Ton Heijstek uit zijn tijd bij Hardinxveld erbij om als een soort mentor op te treden. Inmiddels vindt de 35-jarige inwoner van Hardinxveld-Giessendam dat hij genoeg is gegroeid om wel alleen voor de groep te kunnen staan.

"Ik voel dat het prima gaat en dat vormt een mooi moment om eens op eigen benen te gaan staan", zegt Roza zelfverzekerd. "Ton wilde me een jaar helpen om vervolgens weer alle aandacht op de racefiets te vestigen."

Zelf begon Roza, nadat hij door blessures moest stoppen bij het eerste elftal, in het tweede als speler/trainer te fungeren. De trainersrol paste hem wel en hij wilde graag een stapje omhoog. "Dan merk je dat een eerste elftal trainen toch wat anders is dan het reserve-elftal. Er staan meer mensen langs de lijn, je hebt meer aanspraak en je moet de pers te woord staan."

In de eerste paar maanden nam Heijstek daarin het voortouw. Langzaam is Roza de taken gaan overnemen. "Inmiddels geef ik zelf alle trainingen en neem ik ook de wedstrijdbesprekingen voor mijn rekening."

Lange tijd stond hij als trainer tussen de groep. "Langzaam begin ik me daarbuiten te plaatsen. Je moet namelijk soms ook jongens waarmee je op andere momenten een biertje drinkt teleurstellen. Gelukkig kan ik voetbal en privé goed scheiden."

Voor de winterstop zijn de gesprekken rondom contractverlenging begonnen en voor Roza was het duidelijk dat hij graag alleen de verantwoordelijkheid wilde hebben. Samen met het bestuur is hij overeen gekomen om voor een jaar te tekenen. De overige staf wordt nu verder ingevuld. Nog niet iedereen weet of hij door wil gaan, maar zeker is dat Berry Bambacht als verzorger zal aanblijven.

Mentaliteitskwestie

In de toekomst wil de voormalige middenvelder zijn TC 2 gaan halen. "Ik weet alleen nog niet op welke manier ik dat wil invullen. Valt dat wel te combineren met het hoofdtrainerschap? Ik heb tenslotte ook nog een drukke baan als loodgieter. Misschien is het in de toekomst te combineren als ik ergens bijvoorbeeld assistent-trainer ben." Als trainer wil Roza graag verzorgd voetbal zien. "Maar mentaliteit en strijd staan voorop. Daar begint voor mij een wedstrijd mee." Het is een probleem waar Peursum aan moet zien te werken, want de resultaten zijn erg wisselvallig. "Het is een mentaliteitskwestie. De ene week geven we volle bak en in de andere denken we het op tachtig procent af te kunnen. Daar red je het niet mee, want onze tegenstanders gaan wel iedere wedstrijd tot het gaatje."

In voetballend opzicht ziet het er vaak erg goed uit, vindt de trainer. Maar ineens kan Peursum het vervolgens laten afweten. "Voor de winterstop maakten we een goede fase door. Die draad leken we twee weken geleden verder op te pakken, maar afgelopen zaterdag gaven we tegen The Gunners niet thuis. We sloten net aan bij de top, maar zetten onszelf weer op achterstand en dat is zonde."

De Brabantse competitie vindt hij wat harder dan de afdeling in de regio. "Er wordt flink geschopt. Maar de jongens pakken het wel goed op. Ze laten zich niet intimideren. In dat opzicht doen ze ook daarin ervaring op."

Nacompetitie

Zoals iedere trainer wil hij met Peursum zo hoog mogelijk eindigen. "En dan zien we wel of dat ons een plekje in de nacompetitie geeft. ONI is veruit de beste, maar daaronder zijn de prijzen nog te verdelen. We moeten alleen op voetbalgebied en qua wedstrijdinstelling constanter worden."

Graag ziet hij zijn ploeg het stapje richting de derde klasse maken, al heeft hij daar nu niet de papieren voor. "Ik gun het die jongens. Peursum hoort daar ook thuis gezien het ledenaantal en de accommodatie. In oefenduels tegen derdeklassers presteren we uitstekend. Misschien ligt dat ons ook wel beter. Dan kunnen we inzakken en de tegenstander het spel laten maken."

Nu eerst moet zaterdag tegen Alliance het één en ander worden recht gezet. De openingswedstrijd ging namelijk in Roosendaal verloren.

Marco van Vlijmen