Foto: www.123rf.com
Foto: www.123rf.com Foto: 123rf.com

Molenlanden aan de slag met energietransitie

molenlanden • Deze week heeft de officiële start plaatsgevonden van de energietransitie in de regio Gorinchem en Molenlanden. Een eerste project gaat plaatsvinden in Gorinchem.

Gorinchem en Molenlanden vormen een Regionale Energie Strategie (RES)-regio. De gemeenten zoeken in samenwerking met de provincie en andere partijen in de regio naar oplossingen om de energietransitie hier te versnellen. Dat geldt voor zowel bedrijven, inwoners als maatschappelijke organisaties.

Wethouder Teunis Jacob Slob: "De energietransitie stelt ons in de komende decennia voor stevige uitdagingen om in onze regio voldoende duurzame energie op te wekken. Hiervoor moeten we niet alleen geschikte locaties vinden die passen bij ons gebied. We zullen ook creatief moeten zijn en samen met onze inwoners moeten optrekken. Al met al een dynamisch proces. De Regionale Energiestrategie, die we samen met de gemeente Gorinchem gaan opstellen, gaat ons hierbij helpen."

Warmtenet Gildenwijk

Een alternatieve energievorm kan bijvoorbeeld geleverd worden door het aanleggen van een warmtenet. Die mogelijkheid wil Gorinchem onderzoeken voor de Gildenwijk. De gemeente, woningcorporatie, provincie, energieleverancier, netbeheerder en waterschap lokaal gezamenlijk een duurzame energielevering in de wijk onderzoeken. Waterschap Rivierenland ondersteunt dit initiatief door het delen van informatie en kennis, die van belang zijn voor het slagen van het project. Er worden verschillende duurzame warmtebronnen onderzocht, zoals aardwarmte, restwarmte van bedrijven en energie uit oppervlaktewater.

Naast het milieu houden de partijen ook rekening met de portemonnee van de inwoners. Uitgangspunt is dat de energierekening in ieder geval niet hoger wordt. Maar een warmtenet zal er (samen met andere energievriendelijke maatregelen) waarschijnlijk voor zorgen dat de energielasten dalen. De vier partijen gaan met elkaar onderzoeken op welke wijze het vervangen van aardgas het beste kan gebeuren. Bij de plannen wordt een klankbordgroep van bewoners betrokken. De resultaten van de studie in de Gildenwijk worden voor de zomer 2019 verwacht. Voordat bewoners echt hun energie via het warmtenet zouden kunnen betrekken is het waarschijnlijk 2025.