• De oude foto's zijn in Graafzicht te zien.
• De oude foto's zijn in Graafzicht te zien. Foto: aangeleverd

Foto-expo 'Boerenwerk' in Graafzicht

bleskensgraaf • In woonzorgcentrum Graafzicht te Bleskensgraaf is een expositie van historische foto's met als thema 'Het Boerenwerk' te zien.

Dit is een initiatief van de Werkgroep Boerenerven van Boerderij & Erf AKV. Ook zijn er maquettes van boerderijen te zien, een van Rokus van der Giessen en later ook een van Meine Mollema. De foto's dateren van de twintigste eeuw. Ze zijn uitgezocht door de leden van de Werkgroep, met als achterliggend idee: "Wij willen voorkomen dat mensen dit zo herkenbare beeld vergeten. Zo ook het beeld van het boerenleven. Hoe zag het er vroeger uit?", aldus Wil Kortleve.

Bij haar staat dit op het netvlies gedrukt. Ze woont al haar hele leven op een boerderij, die ze samen met haar man heeft gerund en waarvan haar zoon nu de vijftiende generatie is die de boerderij runt. Alle foto's (uit de eigen albums van de leden en het stichtingsarchief) zijn uitgevoerd in zwartwit.

Waterzolder

Een van de maquettes is de ontginningsboerderij, van Meine Mollema uit Noordeloos. Deze is vanaf 20 februari op de expositie te zien, want moet eerst dienst doen bij de Verlichte Proeverijen Route in de VIjfheerenlanden. De oorspronkelijke boerderij, de basis voor dit schaalmodel (1: 25), stond een kleine duizend jaar geleden op dezelfde plek als waar in 2012 zorgcentrum De Zes Molens verrees. Voorafgaand aan de bouw werd er archeologisch onderzoek verricht en op basis van de toen gedane vondsten vervaardigde Mollema, gepensioneerd bouwkundige, dit zeer gedetailleerde model.