• Angela Bazen van Neijenhoff zal er 'alles aan doen om de camping te houden zoals het is'.
• Angela Bazen van Neijenhoff zal er 'alles aan doen om de camping te houden zoals het is'. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Straks lopen tienerdochters niet meer op hun gemak in bikini'

Emotionele avond over camping De Put

OTTOLAND • Bazen van Neijenhoff is woordvoerder namens de campingbewoners. Ze nam het initiatief voor een petitie tegen de plannen en kreeg dinsdag regelmatig bijval vanuit de zaal. Raadslid Erik Jonker moest er als voorzitter herhaaldelijk op wijzen dat door elkaar heen praten niet de bedoeling was.

Na ruim twee uur discussie, in aanwezigheid van politie en met boze uitroepen van campinggasten, sloot Bazen van Neijenhoff haar inbreng af met de woorden: "Zoals het er nu voorstaat, zullen we elke juridische stap zetten om dit allemaal tegen te houden."

De spreekster kruiste de degens met Hans Kramer, de man die sinds 4 januari eigenaar is van het kampeerterrein. Hij wil 100 à 120 chalets plaatsen voor arbeidsmigranten die werken bij bedrijven in de regio, zoals IHC, Damen en Mourik. Eerst wil hij de verouderde voorzieningen opknappen. Er blijft ruimte voor 150 plekken voor recreanten. "De Put is een sterk verouderde camping. We willen lokale bedrijven helpen door huisvesting van personeel mogelijk te maken."

Bazen van Neijenhoff: "Door onduidelijke communicatie is er veel onrust onder campingbewoners. We zijn een kleine, gemoedelijke en veilige camping waar iedereen elkaar groet en kinderen kind kunnen zijn. We zijn erg bang dat alles wat u van plan bent de sfeer op de camping niet ten goede gaat komen. We vrezen voor verschrikkelijke scenario's. U hebt het over het upgraden van de kwaliteitsstandaard. Nou, ik ken geen camping die er beter op is geworden."

Nu niet veilig

Kramer vond het verwijt over de communicatie onterecht. "We wilden tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst op 27 januari bekendmaken wat we van plan zijn, maar het nieuws kwam al eerder in de krant. De camping is nu niet veilig. Het riool ligt open, er ligt asbest, de steigers bij de oever zijn afgekeurd; daar moet beschoeiing komen want het land zakt erin. En de elektriciteit is niet goed. Wij kunnen alleen upgraden als we nette chalets kunnen verhuren aan bedrijven. Op Google lees je inderdaad slechte dingen, maar er gaan veel dingen goed." De nieuwe eigenaar beloofde dat er niet meer dan twee slaapkamers in een chalet zullen komen en dat er maximaal één persoon in een slaapkamer zal verblijven. Ook komt er een afscheiding tussen het recreatieve deel en het terrein voor arbeidsmigranten. Paul Karelse, directeur van Mourik in Groot-Ammers, steunt Kramers plan. "We hebben als bedrijven mensen nodig. Centrale huisvesting is voor ons de beste oplossing."

Overtuigd raakte Bazen van Neijenhoff niet. "In een druk weekeinde zijn we met een man of 150. Zet daar caravans met honderd mannen bij, dan lopen onze tienerdochters niet meer op hun gemak in bikini als ze willen gaan zwemmen. Er zijn families die er al vier generaties komen, hun ziel en zaligheid zit in die camping. Het is ons stukje paradijs op aarde. Wij zullen er alles doen om het te houden zoals het is."

Verkeersveiligheid

Rick den Besten uit Goudriaan had een vraag over de verkeersveiligheid. Hij zat aan tafel namens voetbalvereniging VVAC, gehuisvest naast De Put. "Op een standaardzaterdag hebben we al te weinig parkeerplaatsen. Er is een smalle toegangsweg die slecht wordt verlicht. We hebben veel jeugdleden die op de fiets komen. Onze voornaamste zorg ligt op dat punt." Kramer: "De weg naar De Put vinden we gevaarlijk. Ik zou die breder maken, verlichten en zorgen dat hij meedraait in ons beveiligingssysteem."

Ambtenaar Lida Bode over het vervolg. "Het college moet een standpunt innemen. Er zal een vergunningaanvraag nodig zijn omdat het bestemmingsplan het huisvesten van arbeidsmigranten niet toestaat. In zo'n procedure zijn college en raad aan zet. Er is altijd een termijn om formeel te reageren. Het proces eromheen, met informatiemomenten, moet nog worden vormgegeven." Meer op: hetkontakt.nl.