• Molen De Vriendschap in Bleskensgraaf.
• Molen De Vriendschap in Bleskensgraaf.

Molen De Vriendschap in Bleskensgraaf draait weer

bleskensgraaf • Molen De Vriendschap in Bleskensgraaf draait weer. De laatste drie maanden van 2018 is er groot onderhoud uitgevoerd.

Molenmakerij Van der Wal uit Alblasserdam is in september van het afgelopen jaar begonnen met het kaalzetten van wiekenkruis. Molenaar Klören: "Veel mensen spraken ons aan dat het een lelijk gezicht was voor het aanzien van het dorp en vroegen ons of het weer goed zou komen."

Hard nodig

Het houtwerk van het wiekenkruis was echter in slechte staat en de molenmaker kon zo ook de binnenkant van de roeden (hoofdbalken van het wiekenkruis) behandelen tegen roest. De roeden zitten al weer 27 jaar aan de molen. Vervolgens heeft de molenmaker de belangrijkste balken van de voorkant van de kap vervangen. Dit was hard nodig.

Helga Klören: "Het hele wiekenkruis zakte en de as ging aanlopen tijdens het malen." Toen het oude hout uit de molen kwam bleek het voor meer dan de helft aangetast door houtrot en molm. Tijdens het laatste mooie najaarsweer is het houtwerk aan het wiekenkruis weer aangebracht.

De molen leek toen weer compleet. Er volgde nog veel werk, waaronder het verstevigen van de kapconstructie en wat los werk uit hoofde van het jaarlijks onderhoud. Voordat het laatste gedaan was waren er drie maanden werk in gaan zitten.

Echtpaar Klören is tevreden over het werk van de molenmaker van der Wal. Hij combineert zijn vakmanschap met onze wensen en de molen staat er weer keurig bij. Dit is overigens niet alleen te danken aan de molenmaker.

"Wij konden dit werk alleen uitvoeren met steun van de provincie Zuid-Holland, Rabobank Merwestroom, het Molenfonds van Vereniging de Hollandsche Molen en Het Prins Bernard Cultuurfonds. Danny Stam van LBS heeft het bouwbord geschonken. Wij zijn hier erg dankbaar voor."

Niet helemaal klaar

De molen is nu overigens nog niet helemaal in orde. "Wij hadden oorspronkelijk een allesomvattend plan. Onze kansen op subsidie waren echter groter wanneer wij een kleiner plan zouden indienen. Wij hebben het vervangen van de omloop, die al 60 jaar in weer en wind zit, moeten uitstellen. Dit betekent natuurlijk wel dat het werk aan de omloop alsnog gedaan moet worden. Er is geen direct gevaar voor instorting maar lang wachten is niet verantwoord. Hoe wij dit moeten gaan financieren weten wij nog niet. We gaan weer op zoek naar fondsen voor de nieuwe omloop."

Wanneer in het voorjaar de toeristen weer langs de molen fietsen staat de Vriendschap er weer keurig bij en zal weer veel gefilmd en gefotografeerd worden.