• Corné Vermaat.
• Corné Vermaat. Foto: Dick Aanen

Kritische boeren bundelen krachten

schoonrewoerd/hei- en boeicop • Er is volgens de groep sprake van een groeiende ontevredenheid over de melkfabriek. "Ondanks het door Bel Leerdammer gepredikte 'samen met zijn allen, Bel-gevoel' is er gebrek aan vertrouwen", zegt Corné Vermaat, agrariër in Hei- en Boeicop.

"Het huidige overlegmodel blijkt in de praktijk niet anders als een platform van waaruit de informatie vanuit Bel Leerdammer wordt doorgegeven en nauwelijks sprake is van overleg." Corné Vermaat is initiatiefnemer en voorzitter van de onlangs opgerichte Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief (LVLC). "De top-down benadering samen met gebrek aan transparantie, onduidelijke melkprijs zonder referentieprijs-bepaling en het steeds strenger wordende eisenpakket zonder kostprijsdekking is voor de initiatiefnemers reden geweest hun krachten te bundelen in een collectief", zegt de vereniging in een persbericht.

Het collectief hecht naar eigen zeggen grote waarde aan het gezamenlijk belang dat zowel leveranciers als ook Bel Leerdammer hebben, namelijk verwerking en het vermarkten van hoogwaardige melk tot hoogwaardige kaas. "Waar eenieder in de keten naar prestatie zijn brood aan kan verdienen." De boeren klagen dat ze door de melkfabriek eenzijdig worden opgezadeld met extra eisen op het gebied van duurzaamheid en weidegang. "Maar we worden daar helaas onvoldoende voor beloond. De kale melkprijs schommelt momenteel rond de 36 cent per geleverde liter melk. Dat is een paar cent te weinig om een goed rendabel bedrijf overeind te houden." Boeren worden volgens Vermaat steeds weer met nieuwe regels geconfronteerd. "In 2015 is er bijvoorbeeld voor de sector een plafond voor de totale hoeveelheid fosfaat afgesproken. Sindsdien wordt door de agrarische sector veel fosfaat naar het buitenland geëxporteerd, maar daar wordt helaas geen rekening mee gehouden bij de hoeveelheid dieren die mogen worden gehouden."

"Voor veel boeren is het heel demotiverend", zegt Vermaat. "Ze zijn murw geslagen. Ik ken boeren die 10 jaar geleden het bedrijf van hun vader hebben overgenomen. Nu zeggen ze: 'Als ik had geweten wat er allemaal aan beperkingen op ons af was gekomen, was ik er nooit aan begonnen'." De zuinige aanpak van Bel Leerdammer zal volgens de initiatiefnemers van LVLC op niet al te lange termijn leiden tot meer stoppende boeren en onvoldoende melk voor de fabriek. De vereniging organiseert voor alle leveranciers van Bel Leerdammer in januari en februari bijeenkomsten in onder meer Giessenburg.

Royal Bel Leerdammer zegt in een reactie dat er door de vereniging officieel nog geen contact gezocht is met Royal Bel Leerdammer. "Maar als dat gebeurt dan zullen wij het gesprek met hen zeker aangaan. Wij zijn namelijk voortdurend gericht op een open dialoog met onze melkveehouders."